Kwaskowatość rabarbaru i zdrowe chrupiące orzeszki a do tego zdrowy jogurt.
No to deserujemy.
Składniki:
- 220 g rabarbaru
- 45 g cukru trzcinowego
- 125 ml wody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- ok. 250 ml jogurtu - ja miałam naturalny ale może być każdy ulubiony
- 2-3 łyżki orzechów włoskich
- 2-3 łyżki płatków kukurydzianych
- 2-3 łyżki poppingu z amarantusa
- 2-3 łyżki krokantu z orzechów ziemnych
- 2 łyżki otrębów owsianych
Wystudziłam go całkowicie a potem przełożyłam do pucharków.
Orzechy, płatki kukurydziane, otręby oraz krokant uprażyłam na suchej patelni.
Rabarbar zalałam połową jogurtu, posypałam mieszanką orzechową, teraz reszta jogurtu i reszta mieszanki orzechowej.
Na wierzchu posypałam poppingiem z amarantusa.
Popping z amarantusa czyli inaczej dmuchane ziarna rośliny zwanej szarłatem, zdrowe i pyszne.
Smacznego.
Inspiracja MW
2 komentarze
Wspaniały pomysł na deser. Niestety, mój rabarbar jeszcze rośnie ( zbyt wolno) :) A taką
OdpowiedzUsuńmam na niego ochotę :)
Pozdrawiam ciepło Dorota
świetny deser:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.