Poprzez dodatek daktyli jest ciemne jak piernik ale za to pyszne a dodatek gruszek sprawia że jest bardzo wilgotne.
Zróbcie bo jest tego warte.
Składniki: ( tortownica kwadratowa )
- 150 g wydrylowanych daktyli
- 100 g zaparzonej herbaty
- 3 jaja
- 140 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 3 gruszki
- cukier puder do posypania
Odstawiałam na 10 minut a następnie wszystko zmiksowałam na papkę.
Jaja utarłam z brązowym cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę.
Stopniowo dodawałam przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, ciągle miksując.
Potem wmieszałam w ciasto papkę daktylową i przestudzone a wcześniej rozpuszczone masło.
Gruszki obrałam ze skórki i starłam na tarce jarzynowej, odcisnęłam nadmiar soku i włożyłam do ciasta.
Wymieszałam ciasto dokładnie ale delikatnie.
Przełożyłam ciasto do formy - tortownica kwadratowa - wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Piekłam ciasto przez 50-60 minut w temperaturze 170 C lub do suchego patyczka.
Po wystudzeniu posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis Ewy Wachowicz.
2 komentarze
wygląda smacznie;)
OdpowiedzUsuńTak tez smakuje.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.