Zmierzamy na Grand Prix Monako.
Proponuje Wam dziś monakijskie pierożki bardzo na czasie bo z botwiną, cebulą, szynką i parmezanem.
Są rewelacyjne w smaku, chrupiące i bardzo pożywne.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- szczypta soli
- woda do związania ciasta
- 200 g botwiny
- 1 duża cebula
- 30 ml oliwy z oliwek
- 100 g polędwicy łososiowej w plastrach
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 40 g startego parmezanu
- sól
- pieprz młotkowany
- 1 jajo
Do miski wsypałam mąkę, sól i proszek do pieczenia i wymieszałam.
Dodałam teraz oliwę i znowu wymieszałam.
Na koniec dodawałam wodę w takiej ilości aby powstało jednolite ciasto.
Ciasto przykryłam miseczką i odstawiłam na bok.
Cebulę drobno posiekałam, a botwinę umyłam , osuszyłam i również posiekałam.
Szynkę pokroiłam w kosteczkę.
Starłam parmezan i posiekałam natkę pietruszki.
Na patelni rozgrzałam oliwę i smażyłam na niej posiekaną cebulę ok. 8 minut a wtedy dodałam botwinkę i dalej smażyłam.
Jak botwina zmiękła dodałam pokrojoną szynkę i jeszcze smażyłam jakieś 5 minut.
Zdjęłam z ognia, przestudziłam i dodałam parmezan, natkę oraz jajo.
Wszystko wymieszałam i doprawiłam solą i pieprzem młotkowanym do smaku.
Na blacie rozwałkowałam ciasto na placek grubości 2 mm i wycinałam szklanką krążki, które napełniałam farszem i zlepiałam jak pierożki mocno dociskając bo mają tendencję rozklejania.
W rondlu rozgrzałam olej do temperatury 180 C - można we frytownicy - i smażyłam pierożki na złoty kolor, ok. 8 minut.
Osączyłam na ręczniku papierowym.
Można je zajadać na zimno, na ciepło albo z ulubionymi sosami.
Smacznego.
Przepis kuchni monakijskiej
1 komentarze
ciekawie wyglądają w pierwszym momencie myślałam, że to drożdżowe pierogi:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.