Zupa jest bardzo pożywna i aromatyczna a dodatek harrisy zaostrza jej smak i nadaje charakteru orientalnego.
Harrisa to przyprawa kuchni tunezyjskiej w skład której wchodzą: kolendra , papryka, kmin rzymski, chili, sól i czosnek.
Zapraszam na pyszna zupę.
Składniki:
- 200 g mięsa mielonego od szynki
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- ok. 15 cm białej części pora
- 3 duże ziemniaki
- garść małych suszonych kapeluszy podgrzybków
- 1500 ml bulionu grzybowego
- sól
- pieprz
- 1 łyżka ziela kocanki
- 1 łyżka suszu z pomidorów
- szczypta harrisy
- Ziemniaki, marchew, pietruszkę obrałam i ziemniaki pokroiłam na cząstki a marchew i pietruszkę starłam na tarce o grubych oczkach.
- Mięso włożyłam do szybkowaru razem z warzywami, pokrojonym w pół plasterki porem.
- Włożyłam do garnka również kapelusze grzybów, zalałam bulionem, dodałam przyprawy czyli ziele kocanki, susz z pomidorów, sól i pieprz.
- Zamknęłam szybkowar doprowadziłam do maksymalnej mocy podgrzewając garnek i gotowałam 8 minut.
- Potem odpowietrzyłam garnek, otworzyłam i doprawiłam do smaku solą i harrisą.
- Jeśli nie posiadacie szybkowaru to po prostu włóżcie wszystkie składniki do garnka , doprowadźcie do wrzenia i gotujcie do miękkości.
Przepis własny.
2 komentarze
Kupiłam szybkowar i szukając przepisów odkryłam te smakowite strony... Pozdrawiam zachwycona przepisami :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za miłe słowa i proszę korzystaj z przepisów i chwal się jak smakowało.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.