środa, 9 kwietnia 2014

Zupa cebulowa z serem pleśniowym

Tą zupę jak i większość zup w naszym menu wymyśliłam otwierając lodówkę i robiąc porządki czyli kawałek sera pleśniowego, kawałek goudy, trochę cebuli i co? obiad gotowy.
Zachęcam do gotowania.
Zupa cebulowa z serem pleśniowym.

Składniki:
  • 6 dużych cebul
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 100 g sera niebieski lazur
  • 100 g startego sera gouda
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • groszek ptysiowy lub grzanki
Przygotowanie dania:
  • Cebulę obrałam, pokroiłam w pół plasterki i zeszkliłam na rozgrzanym oleju.
  • Potem zalałam cebulę bulionem i gotowałam 10 minut aż cebula zmiękła.
  • Następnie zmiksowałam cebulę na gładka masę, dodałam starty ser gouda i chwilę podgrzewałam aby ser się rozpuścił.
  • Na koniec dodałam sos sojowy, pieprz i gałkę muszkatołową.
  • Podałam z groszkiem ptysiowym i pałeczkami z sera niebieski lazur.
Smacznego.
Przepis własny.

3 komentarze

  1. Ciągle obiecuję, że zrobię zupę cebulową.
    Teraz przygotuję.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię zupę cebulową ale pod warunkiem że jest podana jako krem. Pod inna postacią nie tykam. Dlatego Twoją chętnie bym się raczyła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wpadam do ciebie na taką zupkę:) pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger