poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Steki z halibuta na szpinaku w sosie serowym

Polecam Wam dzisiejsze danie bardzo serdecznie.
Halibut to jedna z pyszniejszych ryb jakie jadłam a do tego z moimi ulubionymi dodatkami, szpinakiem i sosem serowym czyli pyszny obiad na talerzu.
Gotujemy?
             Składniki:
  • 2 steki z halibuta
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 100 g sera topionego
  • 50 ml śmietanki 30 %
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki rodzynek
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • mąka do panierowania ryby
  • olej do smażenia ryby
  • sok z cytryny
 Steki rybne umyłam i osuszyłam a następnie skropiłam sokiem z cytryny i panierowałam w mące.
Szpinak umyłam i osuszyłam, czosnek drobno posiekałam.
Na patelni rozgrzałam masło z oliwą i podsmażyłam na nim szpinak a potem dodałam posiekany czosnek i rodzynki i dusiłam aż sok odparował.
Na drugiej patelni rozgrzałam olej i smażyłam rybę do zrumienienia z obu stron. 
Do garnuszka wlałam śmietankę, dodałam ser i podgrzewałam aż ser się rozpuścił.
Dodałam pieprz i ewentualnie odrobine soli oraz posiekaną natkę pietruszki.
Rybę podałam na szpinaku polana sosem serowym.
Smacznego.
Przepis własny.

1 komentarze

  1. Już na samą nazwę potrawę cieknie ślinka:)))wygląda pysznie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger