Słodka chałwa, chrupiący sezam oraz aromatyczny kokos.
Polecam serdecznie.
Składniki: ( porcja na dużą blachę z piekarnika )
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 żółtek
- 250 g masła
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka sezamu
- 80 g masła
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru pudru
Podzieliłam na dwie części.
Sezam zrumieniłam na suchej patelni ciągle mieszając.
Dodałam na patelnię miód, cukier i masło.
Mieszałam i smażyłam chwilę a potem odstawiłam do przestudzenia.
Jedną porcję ciasta rozwałkowałam na wielkość blaszki i przełożyłam ciasto na papierze do pieczenia do formy a na wierzchu placka ułożyłam masę sezamową.
Piekłam placek przez 15 minut w temperaturze 150 C.
Po upieczeniu pozostawiałam do wystudzenia.
Placek II:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 200 g wiórek kokosowych
- powidła śliwkowe
Drugą część ciasta rozwałkowałam tak samo jak pierwszą, ułożyłam ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowałam powidłami a na nie wyłożyłam piankę z kokosem.
Piekłam placek przez 30 minut w temperaturze 150 C.
Po upieczeniu zostawiłam do wystudzenia.
Masa chałwowa:
- 200 g chałwy waniliowej
- 200 g masła
- 2 łyżki cukru
Masę chałwową wylożyłam na placek z sezamem.
Polewa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka śmietanki 36 %
- 2 łyżki masła
- groszki cukrowe srebrne
Obsypałam groszkami cukrowymi.
Warstwy:
dół - placek z sezamem
środek - masa chałwowa
góra - placek z kokosem
wierzch - polewa czekoladowa z groszkiem cukrowym
Smacznego.
Przepis rodzinny.
3 komentarze
Znów coś pysznego:))zazdroszczę Ci tych smakołyków:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńfantastyczne, super połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńCo ja tu widzę ? Moje ulubione ciacho... w Twoim wydaniu smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.