Uprawianych jest około 400 gatunków fasoli a ja dziś Wam przedstawię sałatkę z 6 rodzai.
Fasola bogata jest w wapń, potas i fosfor.
W niektórych gatunkach występuje żelazo, fosfor, selen oraz cynk.
Jedzmy fasolę na zdrowie.
Fasola ma właściwości wzdymające i dlatego dodawajcie do potraw z fasolą majeranek, który zmniejsza te dolegliwości.
Składniki:
- 1/2 szklanki fasoli czarne oczko
- 1/2 szklanki fasoli czarnej
- 1/2 szklanki fasoli mung - zielona
- 1/2 szklanki fasoli drobnej białej
- 1 szklanka dużej fasoli "Jaś"
- 1/2 szklanki fasoli czerwonej
- 1 słoik - 0,3 - papryki marynowanej
- 4 duże ogórki kiszone
- 3 łyżki majonezu
- 1 płaska łyżka pasty sambol oelek - ostra pasta z papryczek chili
- sól
- 2 dymki
- 1 łyżka suszonego majeranku
- pieprz młotkowany Kamis
Możecie użyć do sałatki fasolę z puszki jeśli znajdziecie takie gatunki.
Ja namoczyłam dzień wcześniej fasolę każdą w innym garnuszku.
Rano ugotowałam i tutaj napiszę tylko że każda fasola gotuje się w innym czasie, musicie sprawdzać miękkość.
Fasolę odcedziłam i wsypałam do jednej miski, wystudziłam.
Potem dodałam posiekaną dymkę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz ogórki kiszone.
Wszystko razem wymieszałam.
Majonez wymieszałam z pastą z chili - możecie użyć każdej ostrej pasty.
Dodałam do sałatki wraz z przyprawami czyli solą, pieprzem młotkowanym oraz majerankiem.
Wymieszałam ponownie i sałatka gotowa.
Smacznego.
Przepis własny.
1 komentarze
Ile różnej fasoli:))wygląda pięknie i myślę że smakuje wspaniale:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.