Tam też są katolicy i świetują, ciekawe jakie potrawy królują na ich stołach ?
Muszę się w tym zagłębić.
A tymczasem Formuła 1 trwa i wydarzenie które utworzyła Daria przypomina mi o kolejnych etapach.
Teraz Grand Prix Chin a za chwilę wyruszamy dalej.
Tak więc chińskie danie wystąpiło na mym wielkanocnym stole, czemu nie?
Danie jest pyszne, zapraszam.
Składniki:
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1/4 główki małej kapusty czerwonej
- 4 dymki
- 50 g grzybów Mun
- 100 g makaronu tagliatelle ryżowego
- 1 czerwona szpiczasta papryka
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 cm kawałek korzenia imbiru
- 1 papryczka chili
- olej ryżowy do smażenia
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka kremu balsamicznego
Jeśli chcecie szybko to choć odstawcie na 1 godzinę.
Najpierw namoczyłam grzyby Mun we wrzącej wodzie na 15 minut.
Po tym czasie odcedziłam je i pokroiłam w paski.
Kapustę poszatkowałam drobno.
Papryczkę chili, czosnek i korzeń imbiru drobno posiekałam.
Dymki pokroiłam na kawałki 3 centymetrowe.
Paprykę obrałam i pokroiłam w paski.
Makaron ugotowałam al'dente w osolonej wodzie.
W woku rozgrzałam olej ryżowy i smażyłam na nim kolejno : mięso wraz z marynatą.
Po usmażeniu mięso wyjęłam z woka i smażyłam dalej : czosnek, imbir, chili.
Potem kapustę czerwoną, grzyby Mun, paprykę cały czas mieszając.
Teraz wlałam do woka sos sojowy, i ostrygowy, krem balsamiczny, wrzuciłam dymkę.
Chwilę razem dusiłam, skropiłam sokiem z cytryny, wymieszałam, dodałam ugotowany makaron.
Wszystko razem wymieszałam i danie gotowe.
Smacznego.
Danie kuchni chińskiej mojego pomysłu.
2 komentarze
Smacznie wygląda..Pozdrawiam jeszcze świątecznie.
OdpowiedzUsuńmoje smaki:) biorę bez dwóch zdań:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.