Mało przepisów w sieci znalazłam na potrawy z tego kraju a i tak wybrałam coś pysznego.
Rybne curry czyli mało pracy i pyszne danie, pożywne i aromatyczne.
Zapraszam na obiad z Bahrajnu.
Składniki: ( porcja dla 4 osób )
- 500 g fileta z dorsza atlantyckiego - każda biała ryba się nada
- 400 g pomidorów z puszki bez skórki
- 150 ml wody
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 szklanka ryżu
Rybę umyłam, osuszyłam i pokroiłam w dużą kostkę.
Cebule i czosnek po obraniu pokroiłam w kostkę.
Na patelni rozgrzałam masło i smażyłam na nim cebulę a potem jak się zeszkliła czosnek.
Smażyłam chwilę i dodałam sok z pomidorów, oraz wodę a także przyprawy: curry, pieprz, sól, paprykę i gotowałam ok. 8 minut.
Potem ułożyłam w sosie kawałki ryby - nie mieszałam - i przykryłam patelnie pokrywką.
Dusiłam curry na maleńkim ogniu jeszcze 25 minut.
Ryż ugotowałam w lekko słonej wodzie na sypko.
Podałam curry z ryżem.
Polecam gorąco.
Smacznego.
Przepis zaczerpnięty z bloga od-kuchni [ klik ]
1 komentarze
pyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.