Cukier w tym pucharku zastępuje z powodzeniem pyszna i zdrowa melasa z karobu.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście tej melasy to polecam serdecznie, samo zdrowie.
Składniki:
- 1/2 orzecha kokosowego
- 1 owoc kaki ( persymona, sharon )
- 1 pomarańcza
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1 jabłko kosztel
- garść rodzynek
- garść orzechów włoskich
- 1/2 szklanki czipsów truskawkowych [ klik ]
- 2 łyżki melasy z karobu*
Owoc kaki wraz ze skórka pokroiłam w kostkę tak samo jak i jabłko.
Miąższ orzecha kokosowego starłam na tarce jarzynowej.
Wszystkie owoce oraz orzechy, rodzynki i czipsy włożyłam do miski i wymieszałam a potem przełożyłam do pucharów i polałam sokiem z pomarańczy oraz melasą z karobu.
Potem pucharki schłodziłam w lodówce.
* karob czyli szarańczyn strąkowy to owoc drzewa rosnącego w krajach śródziemnomorskich.
Strąki karobu zwane są chlebem świętojańskim.
Melasa to gęsty syrop o karmelowym posmaku a proszek to doskonały zamiennik kakao i czekolady.
Więcej napiszę już wkrótce.
Smacznego.
Pomysł własny.
4 komentarze
Boski, pewnie można sobie nim pojeść bo porcje solidne ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Przecież i tak zjesz ile możesz a nie więcej ale można go pojeść bo ma zdrowe kalorie.
UsuńDeser wygląda pysznie :) Ciekawe połączenie owoców i bakalii, super! Ale przyznam, że o melasie z karobu jeszcze nie słyszałam, to dla mnie nowość.
OdpowiedzUsuńJak już spróbujesz melasy to się z nią nie rozstaniesz, bo jest pyszna.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.