Chrupiąca skórka, suszone owoce oraz kasza bulgur, zapomniana a jakże pyszna na sypko to jest rewelacyjne połączenie, zapraszam.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kaczki
- 4 suszone śliwki
- 4 śliwki suszone wędzone
- 4 suszone figi
- pieprz
- sól
- 1-2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 szklanka kaszy bulgur - może być pęczak
- 2,5 szklanki wody
- sól
- 1/2 bakłażana
- 1 mała cukinia
- 1 biała rzepa
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka miodu słonecznikowego
- sól
- pieprz
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 40 g cukru trzcinowego
- 125 ml soku z pomarańczy świeżo wyciśniętego
- 1,5 łyżki sosu winnego białego
- 40 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
Umyłam ją , osuszyłam i usunęłam zbędny tłuszcz i żyłki - tłuszcz zostawiałam do smażenia.
Skórę kaczki nacięłam wzdłuż po jednej stronie piersi.
Kaczkę doprawiłam solą, pieprzem i tymiankiem.
Figi i śliwki posiekałam i wymieszałam.
Na środek piersi kaczki nałożyłam posiekane owoce i złożyłam pierś na pół, związałam sznurkiem bardzo szczelnie aby się nie rozpadła.
Odłożony tłuszcz włożyłam na patelnię i jak się wysmażył podsmażyłam na nim pierś ze wszystkich stron na rumiano.
Przełożyłam pierś do naczynia żaroodpornego i włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 C na 20-25 minut.
Kaszę zalałam wodą osoloną i gotowałam 10 minut.
Kasza wchłonie całą wodę.
Bakłażana, cukinię, cebulę i rzepę pokroiłam w kostkę.
Na patelni rozgrzałam oliwę i masło i smażyłam po kolei warzywa zaczynając od cebuli a potem bakłażan i cukinia, na końcu rzepa.
Jak warzywa się podsmażyły dodałam miód i na koniec wsypałam ugotowaną kaszę bulgur.
Wszystko wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem i wsypałam posiekaną natkę pietruszki.
Do garnuszka wsypałam cukier, podgrzałam a gdy cukier sie stopił dodałam ocet winny, sok z pomarańczy i cynamon.
Do sosu dodałam masło które ma rozpuścić sie w sosie.
Do smaku sól i pieprz.
Kaszę z warzywami ułożyłam na talerzu i na nie nadziane plastry kaczki.
Polałam wszystko sosem.
Smacznego.
Danie według pomysłu Pascal Brodnicki.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.