środa, 30 kwietnia 2014

Piersi z kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i figami

Nie przepadam za kaczymi piersiami ale w tej wersji są znakomite i polecam każdemu.
Chrupiąca skórka, suszone owoce oraz kasza bulgur, zapomniana a jakże pyszna  na sypko to jest rewelacyjne połączenie, zapraszam.

               Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kaczki
  • 4 suszone śliwki
  • 4 śliwki suszone wędzone
  • 4 suszone figi
  • pieprz
  • sól
  • 1-2 łyżeczki suszonego tymianku
              Kasza:
  • 1 szklanka kaszy bulgur - może być pęczak
  • 2,5 szklanki wody
  • sól
                 Dodatkowo:
  • 1/2 bakłażana
  • 1 mała cukinia
  • 1 biała rzepa
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka miodu słonecznikowego
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
                 Sos:
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 125 ml soku z pomarańczy świeżo wyciśniętego
  • 1,5 łyżki sosu winnego białego
  • 40 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
Najpierw zabrałam się za pierś z kaczki.
Umyłam ją , osuszyłam i usunęłam zbędny tłuszcz i żyłki - tłuszcz zostawiałam do smażenia.
Skórę kaczki nacięłam wzdłuż po jednej stronie piersi.
Kaczkę doprawiłam solą, pieprzem i tymiankiem.
Figi i śliwki posiekałam i wymieszałam.
Na środek piersi kaczki nałożyłam posiekane owoce i złożyłam pierś na pół, związałam sznurkiem bardzo szczelnie aby się nie rozpadła.
Odłożony tłuszcz włożyłam na patelnię i jak się wysmażył podsmażyłam na nim pierś ze wszystkich stron na rumiano.
Przełożyłam pierś do naczynia żaroodpornego i włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 C na 20-25 minut.
Kaszę zalałam wodą osoloną i gotowałam 10 minut. 
Kasza wchłonie całą wodę.
Bakłażana, cukinię, cebulę i rzepę pokroiłam w kostkę.
Na patelni rozgrzałam oliwę i masło i  smażyłam po kolei warzywa zaczynając od cebuli a potem bakłażan i cukinia, na końcu rzepa.
Jak warzywa się podsmażyły dodałam miód i na koniec wsypałam ugotowaną kaszę bulgur.
Wszystko wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem i wsypałam posiekaną natkę pietruszki.
Do garnuszka wsypałam cukier, podgrzałam a gdy cukier sie stopił dodałam ocet winny, sok z pomarańczy i cynamon.
Do sosu dodałam masło które ma rozpuścić sie w sosie. 
Do smaku sól i pieprz.
Kaszę z warzywami ułożyłam na talerzu i na nie nadziane plastry kaczki.
Polałam wszystko sosem.
Smacznego.
Danie według pomysłu Pascal Brodnicki.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger