Zapraszam Was na pyszny piernik, aromatyczny, wilgotny i pulchny.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej + 2-3 łyżki do bakalii
- 45 g miodu
- 1 szklanka cukru
- 6 jaj
- 100 g masła
- 1/2 łyżeczki amoniaku do ciast
- skórka otarta z pomarańczy
- 4 łyżki śmietany
- 1 torebka przyprawy do piernika - ja dałam Kamis
- 100 g migdałów
- 100 g orzechów włoskich + do dekoracji
- 100 g rodzynek
- polewa czekoladowa
- skórka pomarańczowa w cukrze do dekoracji [ klik ]
Miód wlałam do rondelka i rozgrzałam, dodałam startą skórkę z pomarańczy i lekko ją zrumieniłam na miodzie.
Zawartość garnka wymieszałam z mąką, przyprawami i roztopionym masłem.
Potem poczekałam aż masa ostygnie.
Migdały sparzyłam i obrałam ze skórki, rodzynki sparzyłam i osączyłam, orzechy włoskie także sparzyłam.
Orzechy, migdały i rodzynki po osączeniu wymieszałam z 3 łyżkami mąki.
Żółtka utarłam z cukrem na puszystą masę.
Z białek ubiłam pianę wraz ze szczyptą soli.
Przygotowane wcześniej bakalie dodałam do masy z mąką i miodem.
Do ciasta dodałam wtedy ubite żółtka i śmietanę, wymieszałam.
Jak ciasto miało jednolitą konsystencję dodałam do niego amoniak wymieszany z odrobiną wody oraz pianę z białek.
Ciasto przełożyłam do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia do połowy wysokości formy.
Piekłam piernik około godziny w temperaturze 190 C.
Po przestudzeniu polałam piernik polewą czekoladową i posypałam skórką pomarańczową i orzechami.
Smacznego.
Przepis rodzinny.
2 komentarze
Ja piernik mogę jeść niezależnie od pory roku. Z bakaliami musiał być pyszny. : )
OdpowiedzUsuńTo fajnie, przecież kto powiedział że piernik to tylko Boże Narodzenie?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.