Dziś zaproponuję Wam pesto z roszponki.
Ja smaruję nim chleb ale równie dobrze można zrobić z makaronem, będzie pysznie, zapewniam.
Składniki:
- 125 g roszponki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki startego oscypka
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1/3 szklanki płatków migdałowych
- ok. 100 ml oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Roszponkę umyłam i osuszyłam.
Do blendera włożyłam roszponkę, dodałam obrany czosnek, uprażone orzechy i migdały i zmiksowałam wszystko na papkę a potem powoli dodawałam olej tyle aby powstała pasta.
Na koniec dodałam starty oscypek.
Jeśli trzeba doprawcie do smaku solą i pieprzem, ja nie dodawałam za dużo bo oscypek jest słony.
Smacznego.
Przepis własny.
4 komentarze
Robię pesto z rukoli. Jest pyszne.
OdpowiedzUsuńRoszponka jest troszkę łagodniejsza więc i to pesto musi być dobre.
Pozdrawiam:)
Tak jest jak piszesz Łucjo, pozdrawiam.
Usuńmmm pycha!
OdpowiedzUsuńDziekuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.