Aromatyczne nogi z kurczaka, użyłam tylko części udowej bez pałek.
Do mięsa chrupiące podgrzybki i obiad znakomity.
Zapraszam.
Składniki:
- 800 g udek z kurczaka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- gałązka rozmarynu
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła klarowanego
Chwilę dusiłam i odstawiłam do wystudzenia.
Uda kurczaka umyłam i osuszyłam a potem natarłam je pastą z patelni i pozostawiłam na 20 minut aby smaki weszły do mięsa.
Dodatkowo:
- masło klarowane do smażenia
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 2 łyżeczki ziela kocanki
- 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- 250 g podgrzybków uduszonych w maśle - można użyć pieczarek
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 szklanki wody
- liście sałaty rzymskiej
Grzyby miałam w słoiku uduszone w maśle więc je tylko podgrzałam, natomiast można udusić pieczarki w maśle i też będzie ok.
Zamarynowane udka kurczaka obsmażyłam na złoty kolor na maśle z olejem.
Gdy były rumiane zalałam patelnię bulionem, dodałam resztę przypraw i dusiłam do miękkości.
Podałam udka z ryżem, grzybami i sałatą rzymską.
Smacznego.
Przepis własny.
2 komentarze
mniam, wygląda super!
OdpowiedzUsuńzapraszam na nietypowe połączenie klusek śląskich z curry! :)
Moje jedzonko. Ryż i kurczaczek.
OdpowiedzUsuńPychotka.
Pozdrawiam:)
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.