Do wspólnego gotowania zaprosiła nas Daria.
Nasze danie inspirowane jest Grand Prix Bahrajnu.
Zapraszam na : no i nie wiem jak napisać bo może to być deser ale równie dobrze może to być posiłek obiadowy.
Ryż jest aromatyczny, chrupiący i pożywny.
Oceńcie sami w jaki sposób go podacie.
Ryż na słodko.
Składniki:
- 2 szklanki ryżu basmati
- szczypta szafranu - użyłam Kamis
- 2 łyżki wody różanej
- ziarna z 3 torebek kardamonu
- 6 goździków
- 1 laska cynamonu
- 1/4 szklanki masła klarowanego lub 1/4 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- sól
Przygotowanie:
- Ryż przepłukałam na sicie i dobrze osączyłam.
- Do miseczki wlałam wodę różaną i włożyłam do niej goździki, cynamon, szafran i ziarnka kardamonu.
- Zagotowałam 3 szklanki wody z solą i wsypałam doń ryż, gotowałam 8 minut i odcedziłam.
- Ryż ma być podgotowany a nie nawet al'dente.
- Wsypałam ryż do miski i dodałam cukier, wymieszałam aż cukier się rozpuścił.
- Na patelni rozgrzałam masło i smażyłam na nim słodki ryż jakieś 3 minuty a potem wlałam wodę różaną z szafranem, przemieszałam i ryż przełożyłam do naczynia do zapiekania i szczelnie przykryłam.
- Wstawiłam naczynie do piekarnika nagrzanego do 190 C i piekłam 30 minut.
- Po upieczeniu chwilę niech ryż odpocznie i górą do dołu przeniosłam go na talerz.
- Najlepiej smakuje ciepły.
3 komentarze
Ryż na słodko często robię, ale tak przyprawionego jeszcze nie jadłam, ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj a nie pożałujesz.
UsuńI pyszna potrawa.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.