Obiecywałam Wam już kilka razy że napiszę kilka słów o karobie którego często używam .
Oto i obiecany post.
Często sięgamy po kakaowe produkty ale kakao ma wady.
Może uczulać, zawiera kofeinę i jej bliskiego krewniaka teobrominę, i zwykle towarzyszy mu duża zawartość cukru i tłuszczu.
Na szczęście istnieje karob który występuje w postaci mączki z nasion drzewa świętojańskiego lub melasy z chleba świętojańskiego.
Co to jest melasa i proszek z karobu?
Melasa to gęsty syrop o karmelowym posmaku, a proszek to doskonały substytut kakao i zamiennik czekolady.
Karob czyli szarańczyn strąkowy - strąki jak fasolki widać na zdjęciu - to owoc drzewa rosnącego w krajach śródziemnomorskich.
Jego strąki nazywane są chlebem świętojańskim.
Melasa i proszek uzyskiwane z karobu są produktami w 100 % naturalnymi, nie dodaje się do nich żadnych konserwantów, sztucznych barwników oraz cukru.
Ja używam karobu wszędzie tam gdzie powinno być kakao i dania dzięki temu są zdrowsze.
Najpyszniejszy jest jednak napój sporządzony jak kakao na mleku lub wodzie, smakuje jak czekolada pitna i jest przepyszny.
Dlaczego warto spożywać karob?
Karob jest doskonałym źródłem minerałów, takich jak magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, sód, oraz witamin; B1, B2, B3, E, a także innych wartości odżywczych.
Poprawia trawienie, jest pomocny w profilaktyce astmy, w problemach wywołanych przez alergię i dla osób z wysokim ciśnieniem.
Wspomaga również odporność organizmu.
Można go stosować u dzieci powyżej 1 roku życia i u cukrzyków gdyż zawiera tylko naturalne cukry.
Można go zakupić w sklepach ze zdrową żywnością a także w supermarketach Piotr i Paweł.
Ot i cała tajemnica karobu, kupujcie i spożywajcie na zdrowie.
Post dzięki uprzejmości Karob-Melasa z Chleba Świętojańskiego.
czwartek, 24 kwietnia 2014
Karob, czyli melasa i proszek z chleba świętojańskiego
Zobacz również
Przelicznik miar i wag
Wszystkie potrawy na blogu gotuje dla 2 osób, chyba że napisałam inaczej. Zawsze używam w mojej kuchni szklanki która mierzy 250 ml, kostki masła która waży 200 g i puszki np. pomidorów która waży 400 g, chyba że w przepisie sugeruje inaczej. Więcej na temat miar i wag.
Twoje potrawy
Jeśli udało Ci się coś pysznego według mojego przepisu, proszę pochwal się i przyślij mi zdjęcie na kontakt@mojemaleczarowanie.pl lub wklej na Tablicy Facebook / Instagram, oznaczając tagiem #mojemałeczarowanie. Będzie mi ogromnie miło :) Galeria czytelników.
Fotografie na blogu
Wszystkie zdjęcia załączane do przepisów są moją własnością i bardzo proszę pytaj o zgodę jeśli chcesz ich użyć, na pewno się zgodzę, jak również podaj odnośnik do ich autora jeśli odnosisz się do przepisu - tak niewiele a będzie mi bardzo miło. Kontakt.
3 komentarze
kilka razy zastanawiałam się do czego go użyć:) teraz wiem, dzięki:)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńCiesze się że to doceniłeś, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.