Zachęcam do wypróbowania.
Japońskie placki - okonomiyaki.
Składniki:
- 1/2 szklanki posiekanej drobno kapusty czerwonej
- 1,5 szklanki posiekanej drobno kapusty białej
- 1 szklanka posiekanych drobno porów
- 2/3 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 2 jaja
- sól
- pieprz
- olej sojowy do smażenia
- 100 ml jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- garść posiekanej natki pietruszki
- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
Dodałam sól, pieprz, mąkę, wymieszałam.
Na koniec dodałam roztrzepane jaja i jeszcze raz wymieszałam.
Na patelni rozgrzałam olej sojowy i smażyłam placuszki z każdej strony jakieś 4-5 minut na złoty kolor.
Placuszki po upieczeniu osączyłam na ręczniku papierowym.
Jogurt wlałam do miseczki, dodałam zioła oraz sól i pieprz, wymieszałam i sos gotowy.
Smacznego.
Przepis kuchni japońskiej.
1 komentarze
Fajne, takie warzywne:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.