Ciasteczka są wg. przepisu Sigrid Verbert
Ciasteczka są mega czekoladowe i bardzo pyszne, chrupkie i wyglądają trochę jak dzikie kotki lamparcie.
Zachęcam do wypróbowania przepisu, robi się je szybko i szybko znikną ale można je zrobić na wielkanocny stół.
Cookies z gorzką czekoladą wg. Sigrid Verbert
Składniki:
- 370 g gorzkiej czekolady
- 160 g cukru trzcinowego (może być również cukier biały)
- 110 g mąki pszennej - ja użyłam T 550
- 2 jajka
- 60 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- ok. 50 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady do dekoracji
Przygotowałam kąpiel wodną czyli w garnku zagotowałam wodę, dopasowałam do niego miskę, tak aby jej spód nie dotykał powierzchni wody.
Po zagotowaniu wody wyłączyłam podgrzewanie, postawiłam na garnku miskę z połamaną czekoladą - 220 g i posiekanym masłem.
Czekolada z masłem powinna się sama rozpuścić - ja jej trochę pomogłam łopatką.
Jajka utarłam z cukrem na puszystą masę.
Do jajek dodałam roztopioną czekoladę z masłem, ciągle miksując.
Na koniec dodałam mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Dodałam również wcześniej posiekaną - 150 g czekoladę, wymieszałam.
Na blaszkę wyłożoną matą silikonową lub papierem do pieczenia wykładałam ciasto po 1 łyżeczce, w kilku centymetrowych odstępach.
Powtykałam kawałeczki czekolady w ciastka.
Piekłam w 160 st. około 15-20 minut.
Ciasteczka mają wyrosnąć i lekko popękać.
Smacznego.
Przepis Sigrid Verbert
Razem ze mną wypiekali :
Lista czekoladocholików w poście na blogu "Pora coś zjeść!"
1 komentarze
Na ich widok cieknie ślinka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.