Zapraszam serdecznie i polecam przepyszny chleb.
Zdjęcia archiwalne ale chleb wypiekany na bieżąco.
Składniki:
- 600 g mąki pszennej chlebowej T 720 - miałam z "Chleb na Zdrowie"
- 320 ml ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 2,5 łyżki oliwy
- 1,5 łyżki płynnego miodu
- 1,5 łyżeczki soli
Drożdże wkruszyłam do miseczki, dodałam wodę, miód oraz 2 łyżki mąki i dobrze wymieszałam.
Miseczkę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 15 minut.
Pozostała mąkę przesiałam, wymieszałam z solą, oliwą i rozczynem.
Ciasto wyrabiałam 15 minut przy pomocy robota.
Uformowałam kulę i odstawiłam przykryte na 1-2 godziny aż ciasto podwoiło swoją objętość.
Wyłożyłam ciasto na stół posypany mąką i uformowałam podłużny bochenek.
Bochenek umieściłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiłam jeszcze na 30 minut pod przykryciem aby podrósł.
Nacięłam chleb nożem przed włożeniem do piekarnika i piekłam 40-50 minut w temperaturze 200 C.
Upieczony bochenek po uderzeniu w spód wydaje głuchy odgłos.
Po upieczeniu studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis z książki "Kuchnia polska-Domowe Wypieki"
Chleb dodaję do Akcji " Na zakwasie i na drożdżach"
8 komentarze
Brzmi świetnie. Muszę kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie a nie pożałujesz.
Usuńjutro upiekę ...
OdpowiedzUsuńwłaśnie zarobiłam ciasto na chleb ale musiałam dodać trochę więcej wody ...zobaczymy co wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńTak czasami jest bo miód trochę bardziej gęsty albo ciut inna mąka, na pewno wyjdzie super. Pochwal się zdjęciem.
Usuńdo wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńchleb wyśmienity :) jutro będę piekła trzeci raz ,teraz upiekę z mąki 650 ,u nas nie ma 720 :( taka metropolia ,że szkoda słów ...
OdpowiedzUsuńCieszę się że Ci zasmakował.
UsuńPochwal sie lila i przyślij zdjęcie na maila, będzie mi bardzo miło.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.