Zapewniam że posmakuje każdemu.
Zachęcam do pieczenia.
Składniki:
Biszkopt: ( forma 30 x 26 )
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
Jaja ubiłam z cukrem na puszystą masę.
Mąkę przesiałam wraz z proszkiem do pieczenia.
Do ubitych jaj stopniowo wsypywałam mąkę z proszkiem mieszając łopatką.
Na koniec dodałam olej i delikatnie wymieszałam.
Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam ciasto.
Piekłam biszkopt w temperaturze 180 C przez 40 minut.
Po upieczeniu wyjęłam go z foremki i wystudziłam a następnie przekroiłam na dwa blaty.
Galaretka porzeczkowa:
- 250 g porzeczki czerwonej
- 250 g porzeczki białej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru jaśminowego [ klik ]
- 500 ml wody
- 3 łyżki żelatyny
- 500 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki soku z czerwonej porzeczki
- 2 łyżeczki żelatyny
- cukier jaśminowy
Wtedy do kompotu dodałam żelatynę oraz cukier jaśminowy, wyłączyłam gaz i mieszałam dopóki żelatyna się nie rozpuściła.
Pozostawiłam do ostygnięcia a potem wstawiłam do lodówki do momentu aż galaretka zaczęła się ścinać.
Do tej samej formy w której piekłam biszkopt włożyłam jeden blat, zalałam go tężejącą galaretką i położyłam na nią drugi blat lekko dociskając.
Wstawiłam formę do lodówki.
Śmietankę ubiłam na sztywną pianę z sokiem z czerwonej porzeczki.
Żelatynę rozpuściłam w 3 łyżkach wody i przestudzoną wlałam do ubitej śmietanki.
Polewą posmarowałam ciasto, posypałam cukrem jaśminowym - znajdziecie go tutaj [ klik ] lub użyjcie innego smakowego.
Ciasto ponownie wstawiłam do lodówki na cała noc.
Smacznego.
Przepis własny.
2 komentarze
uwielbiam ciasta z porzeczkami! czekam na lato...
OdpowiedzUsuńDorotko...na dobre zapachniało latem:) ach te porzeczki...ukochany mój kompot.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.