niedziela, 27 kwietnia 2014

Barszczyk grzybowy

Zapraszam Was teraz na barszczyk ale nie taki zwyczajny tylko z gąskami, jajem i ziemniakami.
Całkiem przypadkiem powstał i będzie teraz gościł na naszym stole.
Zapraszam na barszczyk grzybowy.

Składniki:
  • 2000 ml wody z parzenia białej kiełbasy
  • 300 g gąsek zielonek i siwych - miałam mrożone
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 laska kiełbasy śląskiej
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego - miałam Kamis
  • 1/2 szklanki zakwasu na barszcz biały
  • 100 ml śmietanki
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • olej rzepakowy do smażenia
  • garść rzeżuchy

Przygotowanie zupy:
  • Cebulę drobno posiekałam i podsmażyłam na oleju.
  • Dodałam na patelnię pokrojoną w kostkę kiełbasę.
  • Wszystko razem podsmażyłam i dodałam oczyszczone grzyby.
  • Smażyłam jakieś 8 minut.
  • Do garnka z wodą po parzeniu kiełbasy włożyłam obrane i pokrojone ziemniaki, liść laurowy i całą zawartość patelni.
  • Gotowałam barszcz 15 minut aż ziemniaki były miękkie.
  • Na koniec do zupy dodałam zakwas, zagotowałam i śmietankę.
  • Potem doprawiłam solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.
  • Po zestawieniu z ognia dodałam garść rzeżuchy i pokrojone na cząstki jaja ugotowane na twardo.
Smacznego.
Przepis własny.

2 komentarze

  1. Wygląda bardzo smacznie:)
    Czy mogą być inne mrożone grzyby,mam podgrzybki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu pewnie że mogą, będzie ciut inny smak ale smak lasu zostanie zachowany.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger