Barszczyk jemy kilka razy do roku ale nigdy nie smakuje tak jak w Wielkanoc.
Czemu? kto to wie?
Jest delikatny a zarazem ostrawy, kremowy i pyszny.
Barszczyk chrzanowy.
Składniki:
Przepis rodzinny.
- 2000 ml wody z parzenia białej kiełbasy
- 4 laski białej kiełbasy parzonej
- 1 posiekana cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 liście laurowe
- sól morska
- biały pieprz
- 4 jaja ugotowane na twardo
- 3 łyżki zakwasu żytniego czynnego
- 150 ml śmietanki 36 %
- 150 g startego korzenia chrzanu
- garść rzeżuchy
- jaja przepiórcze do dekoracji
Przygotowanie zupy:
- Cebulę drobno posiekałam tak samo jak i czosnek i podsmażyłam na złoty kolor.
- Do garnka wlałam wodę z parzenia kiełbasy i włożyłam do niej liście laurowe oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem, zagotowałam.
- Na tej samej patelni usmażyłam kiełbaski nacięte na górze tak jak na grilla.
- Jaja po ugotowaniu oddzieliłam żółtka od białek.
- Żółtka wraz z małą ilości wody przetarłam przez sito i wlałam do garnka a białka pokroiłam w drobną kostkę i również włożyłam do barszczu.
- 3 łyżki zakwasu rozcieńczyłam w 3/4 szklanki ciepłej wody i wlałam do garnka ciągle mieszając aby nie porobiły się kluski.
- Barszcz powinien być lekko kwaśny.
- Włożyłam podsmażone kiełbaski do barszczu.
- Na koniec wlałam śmietankę i starty chrzan i zagotowałam, wsypałam garść rzeżuchy.
- Na talerzu udekorowałam świeżą rzeżuchą i połówkami jaj przepiórczych ugotowanych na twardo.
Przepis rodzinny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.