Wydarzenie na temat Formuły 1 utworzyła Daria i zaprosiła mnie na wspólne gotowanie.
Jako że mamy Wielkanoc to chińszczyzna nie bardzo nam tu pasuje ale ten deser nada się znakomicie.
Smażone banany w papierze ryżowym są kremowe w środku , a chrupiące z wierzchu, rewelacyjne.
Zachęcam do zrobienia na wielkanocny deser.
Składniki:
- 2 duże proste banany
- 4 arkusze papieru ryżowego
- melasa karobowa lub sos czekoladowy
- miód płynny
- olej ryżowy do głębokiego smażenia
Papier ryżowy namoczyłam w letniej wodzie aby zmiękł.
Każdy papier posmarowałam melasą karobową, ułożyłam na nim kawałek banana i zawinęłam najpierw boki papieru do środka a potem w rulon.
Olej rozgrzałam bardzo mocno i smażyłam na nim rulony z bananami aż nabrały złocistej a wręcz bym powiedziała karmelowej barwy.
Potem roladki osączyłam na ręczniku papierowym i już na talerzu przekroiłam wzdłuż.
Polałam płynnym miodem.
Smacznego.
Przepis kuchni chińskiej
1 komentarze
pychota!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.