piątek, 18 kwietnia 2014

Banany smażone w papierze ryżowym

Dziś razem z Formułą 1 zawędrowaliśmy na Grand Prix Chin.
Wydarzenie na temat Formuły 1 utworzyła Daria i zaprosiła mnie na wspólne gotowanie.
Jako że mamy Wielkanoc to chińszczyzna nie bardzo nam tu pasuje ale ten deser nada się znakomicie.
Smażone banany w papierze ryżowym są kremowe w środku , a chrupiące z wierzchu, rewelacyjne.
Zachęcam do zrobienia na wielkanocny deser.
                      Składniki:
  • 2 duże proste banany
  • 4 arkusze papieru ryżowego
  • melasa karobowa lub sos czekoladowy
  • miód płynny
  • olej ryżowy do głębokiego smażenia
Banany obrałam ze skórki i przekroiłam każdego na dwa kawałki.
Papier ryżowy namoczyłam w letniej wodzie aby zmiękł.
Każdy papier posmarowałam melasą karobową, ułożyłam na nim kawałek banana i zawinęłam najpierw boki papieru do środka a potem w rulon.
 Olej rozgrzałam bardzo mocno i smażyłam na nim rulony z bananami aż nabrały złocistej a wręcz bym powiedziała karmelowej barwy.
Potem roladki osączyłam na ręczniku papierowym i już na talerzu przekroiłam wzdłuż. 
Polałam płynnym miodem.
Smacznego.
Przepis kuchni chińskiej

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger