Można oczywiście upiec je zawsze i o każdej porze nie tylko do koszyczka.
Są wilgotne i puszyste, a sposób dekoracji zostawiam dla Waszej wyobraźni.
- 187,5 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 7 łyżek mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru waniliowego
Przygotowanie:
- Oddzieliłam żółtka od białek.
- Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Miękkie masło utarłam z cukrem na puszystą masę i ciągle ucierając dodawałam po jednym żółtku.
- Mąki wymieszałam z proszkiem do pieczenia i przesiałam przez sito.
- Do ubitej masy dodawałam po łyżce mieszankę mąki ciągle ucierając.
- Na końcu ciasto wymieszałam z ubitą pianą przy pomocy łopatki.
- Wysmarowałam foremki masłem - ok. 10 foremek wielkości muffinek - i wkładałam do nich po 2 łyżki ciasta.
- Foremki wstawiałam do piekarnika nagrzanego do 180 C i piekłam babeczki 25 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika wystudziłam, wyjęłam z foremek i udekorowałam lukrem.
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- ok. 3 łyżek zimnej wody
- na czubku noża barwnika zielonego
- groszek cukrowy różowy
- Do moździerza wsypałam cukier puder i dolewając wodę stopniowo ucierałam lukier aż był gęsty i lśniący.
- Udekorowałam babeczki i posypałam groszkiem cukrowym.
4 komentarze
Śliczne i na pewno smaczne ozdoby! Jeśli znajdę chwile czasu to i może ja się pokusze o takie małe babeczki, moje pociechy uwielbiają ciasto babki więc jeśli podam im to w takiej formie na pewno się ucieszą;)
OdpowiedzUsuńUpiecz dzieciom, będą zachwycone.
Usuńjeja jaki kolor:D obłęd:D
OdpowiedzUsuńRadosnych Świąt!
Dziękuję. Radosnych i Tobie Antenko.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.