Kochamy zupy jako naród i z chęcią je zajadamy, czasami to tradycja: rosół, pomidorowa, żurek czy barszcz czerwony a czasami to nasze innowacje na temat, niemniej wszystkie są pyszne.
My uwielbiamy Zupy.
Tym razem zachęcam do spróbowania zupy przepysznej i bardzo delikatnej a jednocześnie aromatycznej.
Będziecie zachwyceni.
Zupa porowa.
Składniki:
Inspiracja "Moje Smaki Życia" 11/2013
- 3 pory
- 4 średnie ziemniaki
- 1000 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 6 - 8 brązowych pieczarek
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól morska
- pieprz czarny
- Pora oczyściłam i umyłam, białe części pokroiłam w talarki.
- W rondlu z grubym dnem rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej pokrojonego pora, a po chwili także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Wlałam do rondla bulion, przykryłam i gotowałam przez 15 minut.
- Gdy warzywa zmiękły zmiksowałam je na krem.
- Potem przyprawiłam zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Pieczarki oczyściłam i pokroiłam w plastry a zielone części pora pokroiłam w pół plasterki.
- Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim grzyby oraz pora.
- Na talerz wylałam zupę a na wierzchu posypałam skarmelizowanym porem i grzybami.
Inspiracja "Moje Smaki Życia" 11/2013
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.