Pyszne , zdrowe i pożywne naleśniki dla każdego smakosza małego i dużego a do tego chrupiące płatki kukurydziane, czegóż chcieć więcej ?
Jeśli jednak nie chce Wam się czy to dlatego że się nie chce bo przesilenie wiosenne albo potrzebujecie zastrzyku energii w pracy, bo ciśnienie spadło czy też spotkanie z przyjaciółmi za 2 godziny a Wy nie macie co podać zachęcam do zajrzenia na stronę portalu Foodpanda [ klik ] a tam znajdziecie wszystko czego szukacie online.
Jest to serwis internetowy, na którym możesz zamówić jedzenie online, niezależnie od tego, gdzie w tej chwili się znajdujesz i skupia wszystkie restauracje w jednym miejscu abyście nie musieli przeglądać całego internetu.
A teraz wszyscy ochotnicy samodzielnego gotowania zabieramy się do pieczenia i zwijania naleśników.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- 2 jaja
- 250 ml mleka
- 150 ml wody źródlanej
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka soku z buraków
- 1 łyżka puree z brokuła
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
- 250 g sera twarogowego chudego
- 150 g jogurtu greckiego
- 4-5 rzodkiewek
- sól różowa himalajska
- 1/2 pęczka szczypiorku
- pieprz kolorowy świeżo mielony
- 1 łyżeczka świeżo posiekanej bazylii
- 1 łyżeczka świeżo posiekanego majeranku
- garść kiełków z czerwonej kapusty
- 2-3 łyżki prażonych płatków kukurydzianych
Ciasto podzieliłam na trzy równe części i do pierwszej wsypałam kurkumę, wymieszałam.
Do drugiej miseczki wlałam sok z buraków, wymieszałam.
Do trzeciej miseczki włożyłam pure z brokuła i również wymieszałam.
Miseczki z ciastem odstawiłam na 30 minut aby ciasto "odpoczęło".
Rzodkiewki, szczypiorek oraz zioła posiekałam.
Do twarogu dodałam jogurt oraz posiekane warzywa, dodałam sól, pieprz kolorowy do smaku oraz kiełki z czerwonej kapusty. Wymieszałam wszystko dokładnie.
Na suchej patelni podpiekłam płatki kukurydziane aby były jeszcze bardziej chrupiące.
Teraz upiekłam naleśniki, z każdego rodzaju wyszły mi po 3 sztuki z patelni o średnicy 24 cm.
Na każdym naleśniku rozsmarowałam porcje farszu i zwinęłam w rulon.
Każdy naleśnikowy rulon pokroiłam na kawałki długości ok. 3 cm.
Podałam kolorowe kawałki na jednym talerzu posypane uprażonymi płatkami.
Smacznego.
Przepis dodaje do Akcji " Naleśniki wiosenne Fit"
10 komentarze
Wyglądają bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się że Ci się podobają.
UsuńPiękne, kolorowe i zdrowe - super!
OdpowiedzUsuńCieszę się że się nadały.
Usuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńświetne:)
OdpowiedzUsuńSmacznie wyglądają poczęstuję się.Pozdrawiam miłego poniedziałku.
OdpowiedzUsuńAleż proszę bardzo.Miłego i Tobie Agatko.
UsuńAle świetne :) Widzę, że zaklinasz wiosnę naleśnikami :)
OdpowiedzUsuńKolorki zachwycają :D Przepięknie się prezentują takie naleśniki :) Na popis przed gośćmi idealne ;)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.