niedziela, 23 marca 2014

Wiosenne kolorowe naleśniki

Wiosna w kalendarzu, u niektórych za oknem a u nas także na talerzu.
Pyszne , zdrowe i pożywne naleśniki dla każdego smakosza małego i dużego a do tego chrupiące płatki kukurydziane, czegóż chcieć więcej ?
Jeśli jednak nie chce Wam się  czy to dlatego że się nie chce bo przesilenie wiosenne albo potrzebujecie zastrzyku energii w pracy, bo ciśnienie spadło czy też spotkanie z przyjaciółmi za 2 godziny a Wy nie macie co podać zachęcam do zajrzenia na stronę portalu Foodpanda [ klik ] a tam znajdziecie wszystko czego szukacie online.
Jest to serwis internetowy, na którym możesz zamówić jedzenie online, niezależnie od tego, gdzie w tej chwili się znajdujesz i skupia wszystkie restauracje w jednym miejscu abyście nie musieli przeglądać całego internetu.
A teraz wszyscy ochotnicy samodzielnego gotowania zabieramy się do pieczenia i zwijania naleśników.

                    
                     Składniki:
               Ciasto naleśnikowe:
  • 2 jaja
  • 250 ml mleka
  • 150 ml wody źródlanej
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka soku z buraków
  • 1 łyżka puree z brokuła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
              Farsz:
  • 250 g sera twarogowego chudego
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 4-5 rzodkiewek
  • sól różowa himalajska
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • 1 łyżeczka świeżo posiekanej bazylii
  • 1 łyżeczka świeżo posiekanego majeranku
  • garść kiełków z czerwonej kapusty
  • 2-3 łyżki prażonych płatków kukurydzianych
 Najpierw zrobiłam ciasta naleśnikowe czyli: mleko, wodę, jaja, sól olej i mąkę zmiksowałam na jednolite ciasto.
Ciasto podzieliłam na trzy równe części i do pierwszej wsypałam kurkumę, wymieszałam.
Do drugiej miseczki wlałam sok z buraków, wymieszałam.
Do trzeciej miseczki włożyłam pure z brokuła i również wymieszałam. 
Miseczki z ciastem odstawiłam na 30 minut aby ciasto "odpoczęło".
Rzodkiewki, szczypiorek oraz zioła posiekałam.
Do twarogu dodałam jogurt oraz posiekane warzywa, dodałam sól, pieprz kolorowy do smaku oraz kiełki z czerwonej kapusty. Wymieszałam wszystko dokładnie.
 Na suchej patelni podpiekłam płatki kukurydziane aby były jeszcze bardziej chrupiące.
Teraz upiekłam naleśniki, z każdego rodzaju wyszły mi po 3 sztuki z patelni o średnicy  24 cm.
 Na każdym naleśniku rozsmarowałam porcje farszu i zwinęłam w rulon.
 Każdy naleśnikowy rulon pokroiłam na kawałki długości ok. 3 cm.
Podałam kolorowe kawałki na jednym talerzu posypane uprażonymi płatkami.
Smacznego.
Przepis dodaje do Akcji " Naleśniki wiosenne Fit"
Naleśniki wiosenne FIT

10 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger