czwartek, 6 marca 2014

Surówka z czarnej rzepy Julienne

Spytacie czemu Julienne ? a więc zaraz odpowiadam.
Julienne – technika krojenia warzyw lub mięsa polegająca na pokrojeniu produktu na długie, cienkie i równe słupki o długości ok. 5 cm i średnicy ok. 2 mm.
Może nasze słupki nie wyszły tak bardzo idealne ale były bardzo widowiskowe.
Surówka zdrowa, smakowita, godna polecenia.

               Składniki:
  • 1 czarna rzepa
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka orzechów laskowych siekanych
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • po 2 łyżki posiekanych ziół: natki pietruszki, bazylii, melisy
              Sos:
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki sosu borówkowego
  • sól
  • pieprz
Wszystkie warzywa po obraniu pokroiłam w Julienne czyli w równe słupki.
Pestki dyni, słonecznika oraz posiekane orzechy uprażyłam na suchej patelni.
Składniki sosu wymieszałam ze sobą i polałam pokrojone warzywa.
Wymieszałam i doprawiłam solą i pieprzem.
Dodałam posiekane zioła.
Posypałam surówkę uprażonymi ziarnami i orzechami.
Smacznego.
Przepis własny.

2 komentarze

  1. Wspaniałe przepisy ale ja szukam przepisu na surówkę z czarnej rzepy na zimę ( chcę zrobić przetwory )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Popróbuj kiszoną rzepę tak jak ogórki albo pikle z rzepy, pokrojoną w słupki w zalewie octowej, powinny byc super.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger