Julienne – technika krojenia warzyw lub mięsa polegająca na pokrojeniu produktu na długie, cienkie i równe słupki o długości ok. 5 cm i średnicy ok. 2 mm.
Może nasze słupki nie wyszły tak bardzo idealne ale były bardzo widowiskowe.
Surówka zdrowa, smakowita, godna polecenia.
Składniki:
- 1 czarna rzepa
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka orzechów laskowych siekanych
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
- po 2 łyżki posiekanych ziół: natki pietruszki, bazylii, melisy
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki sosu borówkowego
- sól
- pieprz
Pestki dyni, słonecznika oraz posiekane orzechy uprażyłam na suchej patelni.
Składniki sosu wymieszałam ze sobą i polałam pokrojone warzywa.
Wymieszałam i doprawiłam solą i pieprzem.
Dodałam posiekane zioła.
Posypałam surówkę uprażonymi ziarnami i orzechami.
Smacznego.
Przepis własny.
2 komentarze
Wspaniałe przepisy ale ja szukam przepisu na surówkę z czarnej rzepy na zimę ( chcę zrobić przetwory )
OdpowiedzUsuńPopróbuj kiszoną rzepę tak jak ogórki albo pikle z rzepy, pokrojoną w słupki w zalewie octowej, powinny byc super.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.