Bardzo odżywcze, nadają energii na ładnych parę godzin.
A że jemy oczami to i w tym przypadku oczy pojedzą.
Zapraszam na pyszne suflety.
Składniki: ( na 1 suflet )
- 1 jajo
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka miękkiego masła
- kilka różyczek kalafiora
- 2 łyżki startego sera żółtego
- ostra mielona papryka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- liście kalafiora do dekoracji
Kalafiora podzieliłam na różyczki.
Zagotowałam wodę z solą w garnku i blanszowałam różyczki przez 3 minuty, potem wyjęłam na sito i przelałam zimną wodą.
W tej samej wodzie zblanszowałam liście kalafiora przez 5 minut, aby były chrupiące.
Do miski wbiłam jajo i wymieszałam z mlekiem, dodałam roztopione masło.
Do masy jajecznej dodałam starty żółty ser i różyczki kalafiora oraz przyprawy.
Foremkę wysmarowałam masłem bardzo leciutko i przelałam masę do kokilki.
Piekłam suflet w temperaturze 190 C przez 25-30 minut.
Po 15 minutach zaglądałam do niego co chwila aby się nie spiekł za bardzo ale też był ładnie ścięty.
Ja zrobiłam cztery suflety więc wszystkie składniki wzięłam x 4.
Można suflet zajadać wprost z foremki ale równie dobrze można go odwrócić do góry nogami i tak go podać na liściach kalafiora.
Smacznego.
Inspiracja u Kacpra [ klik ]
6 komentarze
O ja blady... ale mi narobiles smaka tym postem czlowieku =)
OdpowiedzUsuńpycha :) świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńJaki apetyczny przepis , dzieki :) - Ana
OdpowiedzUsuńI ja się cieszę że Ci podpasował Ana.
UsuńSzukam czegoś takiego
OdpowiedzUsuńKto szuka nie błądzi, i znalazłaś. Zachęcam do wypróbowania, jest pyszny.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.