piątek, 7 marca 2014

Suflet z kalafiora

Takie małe suflety najlepsze są na śniadaniowe danie.
Bardzo odżywcze, nadają energii na ładnych parę godzin.
A że jemy oczami to i w tym przypadku oczy pojedzą.
Zapraszam na pyszne suflety.

                 Składniki: ( na 1 suflet )
  • 1 jajo
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • kilka różyczek kalafiora
  • 2 łyżki startego sera żółtego
  • ostra mielona papryka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • liście kalafiora do dekoracji

Kalafiora podzieliłam na różyczki.
Zagotowałam wodę z solą  w garnku i blanszowałam różyczki przez 3 minuty, potem wyjęłam na sito i przelałam zimną wodą. 
W tej samej wodzie zblanszowałam  liście kalafiora przez 5 minut, aby były chrupiące.
Do miski wbiłam jajo i wymieszałam z mlekiem, dodałam roztopione masło.
Do masy jajecznej dodałam starty żółty ser i różyczki kalafiora oraz przyprawy.
Foremkę wysmarowałam masłem bardzo leciutko i przelałam masę do kokilki.

Piekłam suflet w temperaturze 190 C przez 25-30 minut.
Po 15 minutach zaglądałam do niego co chwila aby się nie spiekł za bardzo ale też był ładnie ścięty.
Ja zrobiłam cztery suflety więc wszystkie składniki wzięłam x 4.
Można suflet zajadać wprost z foremki ale równie dobrze można go odwrócić do góry nogami i tak go podać na liściach kalafiora.
Smacznego.
Inspiracja u Kacpra [ klik ]

6 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger