Teraz zostaje mi tylko dynia z marketu.
Pomysł na sernik zaczerpnięty z bloga MW tylko tam z przepisu były mini serniczki natomiast ja wykombinowałam sobie sernik na kwadratowej blaszce a potem go pokroiłam w kwadraty.
Sernik jest wilgotny i bardzo dobry.
Zachęcam do pieczenia.
Składniki: ( 21 x 21 )
Masa serowa:
- 400 g twarogu tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 100 ml śmietany kremówki 30 %
- 2 duże jajka
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków
- pół szklanki puree z dyni [ klik ]
- 1 łyżka ekstraktu z pomarańczy [ klik ]
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce miksera umieściłam wszystkie składniki na sernik i zmiksowałam tak aby składniki się połączyły, nie za długo aby masa nie napowietrzyła się.
Formę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam do niej masę serową.
Piekłam sernik 90 minut w temperaturze 160 C, po upieczeniu zostawiałam na 30 minut w piekarniku a potem po całkowitym wystygnięciu sernik wylądował na całą noc w lodówce.
Dodatkowo potrzeba:
- 250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 2 łyżeczki cukru pudru
- kilka kostek czekolady, mlecznej lub gorzkiej, roztopionej w kąpieli wodnej
Ubitą śmietankę wyłożyłam na wystudzony sernik i ponownie schłodziłam w lodówce.
Pokroiłam sernik po wystudzeniu na równe kwadraty.
Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej i jak przestygła przelałam ją do rękawa cukierniczego.
Na każdym kwadracie przy pomocy szprycy robiłam spiralne krążki i wykałaczką od środka do brzegów przeciągnęłam tak aby powstała pajęczyna.
Sernik gotowy.
Smacznego.
Przepis Moje Wypieki
4 komentarze
i jak ti się mu oprzeć:D
OdpowiedzUsuńNie wolno mu się opierać hi hi.
UsuńWygląda świetnie.
OdpowiedzUsuńMam jeszcze mrożoną dynie.
Pozdrawiam:)
O to super, będzie pyszny sernik.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.