Nazwa ta używana jest jedynie w Polsce, w innych krajach europejskich stosuje się nazwę spring rolls, która pochodzi od chińskiej nazwy tej potrawy.
Przyrządza się je jednak w wielu innych azjatyckich krajach: Wietnamie, Singapurze, Indonezji i Filipinach.
Lubicie sajgonki ? a kto robił ? my dość często smażymy sajgonki z różnymi dodatkami.
Są chrupiące, pyszne i pożywne i robi się je szybciutko.
Serdecznie polecam.
Sajgonki z krewetkami i kapusta kiszoną.
Składniki:
- 1 opakowanie papieru ryżowego
- 100 g kapusty kiszonej
- 1 marchewka
- ok. 15 cm ogórka wężowego
- 200 g krewetek tygrysich obgotowanych
- mały słoiczek marynowanych małych podgrzybków
- olej ryżowy do smażenia
- sos sojowy
Najpierw pokroiłam drobno kapustę.
Marchewkę obrałam i razem z ogórkiem obierakiem do warzyw zestrugałam cienkie, długie plasterki.
Papier ryżowy smarowałam wodą i gdy zmiękł nakładałam porcję kapusty, krewetki, ogórka, marchewki i grzybka.
Zwinęłam je tak jak się zwija naleśniki na krokiety.
Smażyłam sajgonki w głębokim tłuszczu aż się zrumieniły.
Podałam z sosem sojowym i warzywami skropionymi octem ryżowym i solą.
Do sajgonek dodatkowo podałam sos sojowy.
Smacznego.
Pomysł własny.
5 komentarze
Przyznaje że ja tego nie robiłam:)))ale po Twoim przedstawieniu sprawy chętnie wypróbuję:)))))))Pozdrawiam bardzo serdecznie:))
OdpowiedzUsuńSpróbuj Reniu, spróbuj.
Usuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńWypróbuj Justyna.
Usuńwspaniałe!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.