Tym razem piekliśmy babkę z kisieli.
Ja już kiedyś wstawiłam przepis na babkę z kisieli [ klik ] ale ten jest inny.
Baba jest puszysta i aromatyczna, a dodatek owoców suszonych moczonych w rumie to rewelacyjny pomysł.
Zaraz na początku Wam napiszę że aby baba była o kolorze jaki sobie wymarzycie musicie kupić kisiele ze sztucznym barwnikiem bo te z naturalnym wychodzą szare.
Albo użyć z naturalnym i dodać odrobinę barwnika w płynie czy proszku.
Ja w moim wypieku dla pewności użyłam na czubku noża barwnika czerwonego w proszku.
Ciasto wzbogaci już dużą kolekcję przepisów na Wielkanoc [ klik ].
Składniki: ( tortownica 24 cm )
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka proszku z kisieli truskawkowych
- 5 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki rodzynek
- 3 łyżki żurawiny
- 1 łyżeczka ekstraktu z truskawek
- garść czipsów truskawkowych [ klik ]
- 50 ml rumu
- 1 łyżeczka mąki
- na czubku noża barwnik czerwony
- 2-3 łyżki posiekanych pistacji
- polewa czekoladowa
Jeśli użyjecie do wypieku kisieli z cukrem wtedy należy zmniejszyć ilość cukru.
Rodzynki, żurawinę oraz czipsy truskawkowe zalałam rumem i zostawiłam na 30 minut aby napęczniały.
Po tym czasie odcedziłam na sicie i jak przeschły wymieszałam z 1 łyżeczką mąki.
Białka jaj ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą cukru.
Miękkie masło utarłam z cukrem i dodawałam po jednym żółtku cały czas miksując.
W drugiej misce wymieszałam mąkę, kiesiele i proszek do pieczenia i dodałam stopniowo do masy maślanej.
Na koniec dodałam ekstrakt oraz barwnik i dokładnie wymieszałam.
Teraz do masy dodałam ubitą pianę na dwa razy i delikatnie wymieszałam.
Podczas dodawania drugiej części piany dodałam też pijane owoce.
Piekłam ciasto w 180 C przez 40 minut.
Po ostudzeniu polałam polewą czekoladową oraz posypałam posiekanymi pistacjami.
Smacznego.
12 komentarze
Piękna. Dziękuję za udział w akcji i zapraszam do kolejnej. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję, chętnie wezmę udział.
Usuńfajny pomysł na ciasto, wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczne, polecam.
UsuńO ,ciekawa ,porywam.
OdpowiedzUsuńPochwal sie jak upieczesz.
Usuńbellissima e originalissima torta!
OdpowiedzUsuńSandra
Vi consiglio vivamente di provare, grazie.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńten róż jest nieziemski :)
OdpowiedzUsuńczarodziejkasmakow.blogspot.com
Nie przepadam za różowym ale ten mi sie podoba.
UsuńKolor ma zachwycający :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.