Jestem cała w "skowronkach" jak mogę łączyć, mieszać składniki aby powstał nowy bochen chleba a potem zajadać się pysznymi pajdami.
Zapraszam do pieczenia.
Składniki: ( bochen na okrągłą formę 24 cm )
Zaczyn:
- 1/3 szklanki zakwasu żytniego
- 1/3 szklanki maki żytniej razowej
- 1/3 szklanki letniej wody
Chleb właściwy:
- 500 g mąki pszennej T 500- dałam z "Chleb na Zdrowie"
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 3/4 szklanki nasion siemienia lnianego + do posypania
- 2 szklanki wody
- cały zaczyn
Na środek mąki wlałam wodę i wymieszałam ze sobą tak aby powstało dość luźne ciasto.
Przykryłam miskę folią spożywczą i włożyłam do lodówki - a to z braku czasu - i zostawiłam je tam na 14-16 godzin.
Potem ciasto wyjęłam z lodówki i przełożyłam do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką okrągłej formy i pod przykryciem dałam chlebkowi rosnąć przez ok. 2 godziny.
Po wyrośnięciu do brzegów foremki spryskałam wierzch chleba wodą i wysypałam ziarnami lnu.
Piekłam chleb w 190 C przez 50 minut albo do suchego patyczka.
Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis dodaje do Akcji " Na zakwasie i na drożdżach"
4 komentarze
Bardzo lubię te Twoje przepyszne i przeróżne chlebki:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńCiesze się Reniu.
UsuńChlebek na zakwasie jest zdecydowanie najlepszy! :)
OdpowiedzUsuńO tak , ja wolę chleb na zakwasie, ale to sprawa gustu i żołądka.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.