Nie odmówię takiej zupki nigdy.
Pomidorową wszyscy chyba kochają w różnych wersjach a do tego przepyszny krupnik i aromatyczna grzybówka.
Połączmy to wszystko na jednym talerzu a zapewniam że nikt się nie oprze takiej zupie.
Zapraszam serdecznie.
Pomidorowy krupnik z grzybami.
Składniki:
Pomysł "Moje Smaki Życia" 11/2013
- 1 porcja włoszczyzny - marchew, por, seler, pietruszka, kawałek kapusty
- 2000 ml wody
- 150 g kaszy jęczmiennej grubej wiejskiej
- 2 - 3 ziarnka ziela angielskiego
- 2 - 3 ziarnka pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki masła
- garść suszonych kapeluszy grzybów
- 150 g polędwicy łososiowej
- 2 pomidory - mogą być z puszki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 papryczka chili
Przygotowanie zupy:
- Grzyby oczyściłam i namoczyłam w letniej wodzie, około 2 godzin.
- Warzywa obrałam i ugotowałam w 2 litrach wody.
- Wtedy wyjęłam ugotowane warzywa a do wywaru włożyłam pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy a także wsypałam kaszę.
- Gotowałam 30 minut a potem dodałam namoczone grzyby, obsmażone na patelni paski polędwicy łososiowej wraz z posiekaną papryczką chili.
- Gotowałam jeszcze 15 minut.
- Wtedy do zupy dodałam koncentrat pomidorowy oraz pokrojone drobno pomidory wcześniej obrane ze skórki.
- Gotowałam zupę kolejne 15 minut.
- Na koniec dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, i dodałam sól.
- Zupy nie należy solić wcześniej aby nie straciła swojego pięknego koloru.
- Należy także dodać na koniec masło aby się rozpuściło ale już nie gotowało, zupa ma lśniący połysk i jest bardzo delikatna.
Pomysł "Moje Smaki Życia" 11/2013
5 komentarze
Coś nowego.
OdpowiedzUsuńPołączenie wspaniałych smaków.
Uwielbiam zupy więc wypróbuję tę wg Twojego przepisu.
Pozdrawiam serdecznie:)
Wypróbuj koniecznie.
UsuńJa dodał bym jeszcze trochę(garść) fasoli i drugą grochu .
OdpowiedzUsuńTwoja wola ha ha, będzie pysznie.
UsuńI pyszne.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.