sobota, 1 marca 2014

Pomidorowy krupnik z grzybami

Talerz gorącej, pysznej zupy zawsze i wszędzie.
Nie odmówię takiej zupki nigdy.
Pomidorową wszyscy chyba kochają w różnych wersjach a do tego przepyszny krupnik i aromatyczna grzybówka.
Połączmy to wszystko na jednym talerzu a zapewniam że nikt się nie oprze takiej zupie.
Zapraszam serdecznie.
Pomidorowy krupnik z grzybami.

Składniki:
  • 1 porcja włoszczyzny - marchew, por, seler, pietruszka, kawałek kapusty
  • 2000 ml wody
  • 150 g kaszy jęczmiennej grubej wiejskiej
  • 2 - 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 - 3 ziarnka pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki masła
  • garść suszonych kapeluszy grzybów
  • 150 g polędwicy łososiowej
  • 2 pomidory -  mogą być z puszki 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 papryczka chili
Przygotowanie zupy:
  • Grzyby oczyściłam i namoczyłam w letniej wodzie, około 2 godzin.
  • Warzywa obrałam i ugotowałam w 2 litrach wody.
  • Wtedy wyjęłam ugotowane warzywa a do wywaru włożyłam pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy a także wsypałam kaszę.
  • Gotowałam 30 minut a potem dodałam namoczone grzyby, obsmażone na patelni paski polędwicy łososiowej wraz z posiekaną papryczką chili.
  • Gotowałam jeszcze 15 minut.
  • Wtedy do zupy dodałam koncentrat pomidorowy oraz pokrojone drobno pomidory wcześniej obrane ze skórki.
  • Gotowałam zupę kolejne 15 minut.
  • Na koniec dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, i dodałam sól.
  • Zupy nie należy solić wcześniej aby nie straciła swojego pięknego koloru.
  • Należy także dodać na koniec masło aby się rozpuściło ale już nie gotowało, zupa ma lśniący połysk i jest bardzo delikatna.
Smacznego.
Pomysł "Moje Smaki Życia" 11/2013

5 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger