Dzięki temu że gotowane są w ciemnym piwie maja fajny smak i aromat.
Są też ostrzejsze w smaku niż te zwykłe.
Prezentują się znakomicie i polecam aby je zrobić koniecznie.
Składniki: 2 porcje
- 4 jaja
- 4 kromki chleba pełnoziarnistego
- sos piri-piri
- plastry pomidora
- plastry ogórka zielonego
- sól
- pieprz
- garść roszponki
- 500 ml piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżki octu jabłkowego
Gotowałam aż piana opadła.
Wówczas zrobiłam w garnku łyżką wir i wlałam na gotujące piwo wybite wcześniej na spodeczek jajo, zwinnie jednym ruchem tak aby się nie rozlało i dalej podtrzymywałam wir aby jajko ładnie się ścięło.
Jajo gotowałam 2-3 minuty i tak po kolei jedno za drugim.
Osuszałam jaja na ręczniku papierowym.
Kromki chleba posmarowałam sosem piri-piri, ułożyłam na nim plastry pomidora, ogórka i roszponkę a na wierzchu ułożyłam piwne jajo.
Śniadanie gotowe.
Smacznego.
Inspiracja Karol Okrasa.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.