Zapraszam na pyszny obiad.
Ale się zapyszniło, mniam.
Składniki:
- 1,2 kg schabu z kością
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 1 papryczka chili drobno posiekanej
- pieprz
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
Wszystkie składniki marynaty wymieszałam ze sobą i natarłam nią mięso.
Odstawiłam mięso na minimum 6 godzin aby przeszło smakami.
Dodatkowo:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki masła klarowanego
- ryż czerwony - miałam od Skworcu
Potem w naczyniu do pieczenia - u mnie żaroodporne - ułożyłam kość tak aby zrobiło się "łoże"dla mięsa.
Ułożyłam mięso na kości - będzie dzięki temu bardziej soczyste i nie wysuszy się od spodu - i polałam tłuszczem z patelni.
Naczynie przykryłam i piekłam mięso ok. 70 minut w temperaturze 180 C.
Mięso w środku ma mieć temperaturę 75 C.
Po upieczeniu mięsa odlałam do rondelka sos powstały po wypieczeniu.
Na sos:
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżka wody
Wtedy rozrobiłam mąkę w wodzie i wlałam do sosu, zagotowałam.
Czerwony ryż gotuje się trochę inaczej niż biały.
O właściwościach czerwonego ryżu poczytajcie u Skworcu.
Zagotowałam wodę lekko osoloną i wsypałam doń ryż.
Gotowałam aż ryż był al'dente czyli jakieś 40 minut.
Podałam ryż razem z pieczenią i sosem.
Smacznego .
Przepis własny.
9 komentarze
Nie przepadam za schabem.
OdpowiedzUsuńTwój przepis jest jednak bardzo kuszący.
Pozdrawiam:)))
Schab dobrze doprawiony jest bardzo pysznym mięskiem.
UsuńPozdrawiam.
ależ apetyczny obiad:)
OdpowiedzUsuńBył pyszny.
UsuńSzczególnie zaciekawił mnie ten czerwony ryż. A danie bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńJest inny w smaku niż normalny, lekko oleisty i orzechowy w smaku ale bardzo dobry i bardzo zdrowy.
Usuńjejku.. smakowicie!
OdpowiedzUsuńmoże skusi Cię moja tarta pomarańczowa? zapraszam!
Idę po Twoją tartę, mniam.
UsuńDziękuję.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.