poniedziałek, 24 marca 2014

Makaron po argentyńsku

Pyszne danie na obiadek, szybko, smacznie i pożywnie.
Możecie użyć makaronu jaki Wam najbardziej pasuje, ja użyłam tutaj falbanki, znakomicie wygląda z sosem.
                  Składniki:
  • 250 g makaronu falbanka
                  Na sos:
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 100 g zielonych oliwek
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta suszonej bazylii 
  • szczypta suszonego oregano
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • olej do smażenia
Cebulę, czosnek oraz paprykę obrałam i pokroiłam w kostkę.
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim cebulę i czosnek, potem dodałam mięso i podsmażyłam tak aby powstały małe grudki a mięso się zrumieniło.
Dodałam wówczas na patelnię paprykę i wszystkie przyprawy : sól, paprykę, oregano, bazylię i gałkę oraz przecier pomidorowy.
Dusiłam jeszcze 15 minut.
Na koniec dodałam pokrojone oliwki.
Wszystko razem wymieszałam.
Makaron ugotowałam w słonej wodzie al'dente i odcedziłam.
Na talerzu ułożyłam makaron, na wierzchu wylałam sos i posypałam posiekaną natką.
 Smacznego.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger