Możecie użyć makaronu jaki Wam najbardziej pasuje, ja użyłam tutaj falbanki, znakomicie wygląda z sosem.
Składniki:
- 250 g makaronu falbanka
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 duża cebula
- 1 papryka czerwona
- 100 g zielonych oliwek
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- szczypta suszonej bazylii
- szczypta suszonego oregano
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- olej do smażenia
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim cebulę i czosnek, potem dodałam mięso i podsmażyłam tak aby powstały małe grudki a mięso się zrumieniło.
Dodałam wówczas na patelnię paprykę i wszystkie przyprawy : sól, paprykę, oregano, bazylię i gałkę oraz przecier pomidorowy.
Dusiłam jeszcze 15 minut.
Na koniec dodałam pokrojone oliwki.
Wszystko razem wymieszałam.
Makaron ugotowałam w słonej wodzie al'dente i odcedziłam.
Na talerzu ułożyłam makaron, na wierzchu wylałam sos i posypałam posiekaną natką.
Smacznego.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.