Krewetki to znakomite źródło kwasów omega 3 i dlatego wzbogacajmy nasze menu tymi owocami morza.
Zapraszam serdecznie.
Składniki:
- 250 g krewetek obgotowanych
- 1/2 papryczki chili
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 pomarańcze
- 100 g kaszy kuskus
- kolendra lub natka pietruszki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Papryczkę, cebulę oraz czosnek posiekałam i podsmażyłam na rozgrzanym maśle.
Następnie na patelnię włożyłam krewetki, wlałam sok wyciśnięty z 2 pomarańczy razem z miąższem, dodałam przyprawy i dusiłam aż sos zgęstniał.
Podałam krewetki z kasza kuskus , posypane posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
Inspiracja u Kacpra [ klik ]
5 komentarze
Ciekawy przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam krewetki w każdej postaci. Ale nie specjalnie sobie radzę z takimi uzbrojonymi w sosach wszelkiego rodzaju. Choć akurat pomarańcze i krewetki mogą być super.
OdpowiedzUsuńSpróbuj a nie pożałujesz.
UsuńDoroto Czarownico ! Krewetki z Córcią lubimy bardzo! Takiego 'podania' jeszcze nie znałam.
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba, spisuję. Bęcdzie na piątkowy obiad.
Serdeczności.
Do usług Aniu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.