Zapraszam na pyszne danie dla smakoszy i nie tylko czyli krewetki w sosie słodko-kwaśnym.
Minimum złych kalorii maximum smaku i aromatu.
Składniki:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 10-12 krewetek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 marchewka
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- mała papryczka chili drobno posiekana
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki wody
- 100 g ryżu basmati - miałam od Skworcu
- szczypta szafranu
- sok z limonki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
Ugotowałam ryż biorąc 1 szklankę ryżu na 2 szklanki wody a do gotowania dodałam osączone nitki szafranu.
Ryż posoliłam już po ugotowaniu, gdyż nie potrzeba jej wtedy tyle aby miał dobry smak.
Obrałam krewetki pamiętając aby wyjąć z nich nitki jelit.
Paprykę i marchew obrałam i pokroiłam w cienkie paski.
W woku rozgrzałam 1 łyżkę oleju rzepakowego i smażyłam na nim przez 1 minutę imbir, czosnek i papryczkę chili.
Dodałam krewetki i smażyłam przez kolejną minutę aż krewetki zmieniły kolor na różowy.
Zdjęłam z woka usmażone krewetki a wlałam drugą łyżkę oleju i smażyłam teraz paprykę i marchewkę.
Smażyłam aż zmiękły czyli jakieś 3 minuty, mają być chrupkie.
Dodałam teraz do woka sos sojowy, ocet ryżowy, przecier pomidorowy oraz cukier, wymieszałam wszystko dokładnie.
Teraz rozmieszałam mąkę ziemniaczaną w wodzie i wlałam do woka, zagotowałam i włożyłam ponownie krewetki aby się ugrzały.
Dodałam sól do smaku.
Wlałam sok z 1 limonki.
Podałam na jednym talerzu z porcją ryżu.
O diecie Kudłatych Kucharzy poczytajcie sobie tutaj [ klik ]
Przepis dodaje do Akcji
2 komentarze
Uwielbiam jeść i uwielbiam krewetki. Skoro odchudzające danie to chętnie przetestuję:-)
OdpowiedzUsuńPolecam Marzenko.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.