wtorek, 25 marca 2014

Koperty z camembertem i jarzębiną

Wpadłam na pomysł tego dania mając w lodówce ciasto francuskie i krążki camemberta.
W rezultacie wyszło ekskluzywne danie i serdecznie Wam polecam.
Zamiast mojej ulubionej jarzębiny możecie użyć żurawiny i też będzie pysznie.
                Składniki:
  • 2 krążki sera camembert po 250 g 
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • konfitura z jarzębiny [ klik ]
  • kilka łyżek kiełków mieszanki chińskiej
  • do posmarowania roztrzepane żółtko

Wykonanie jest mega proste czyli.
Z ciasta francuskiego wykrawamy dwa kwadraty dużo większe nic krążki sera aby potem ładnie zawinąć.
Ułożyłam na każdym kwadracie krążek sera camembert a na nim położyłam łyżkę konfitury z jarzębiny.
Rogi ciasta posmarowałam roztrzepanym żółtkiem i złożyłam jak kopertę, lekko zlepiłam.
Posmarowałam koperty roztrzepanym żółtkiem, umieściłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam przez 40 minut w temperaturze 190 C albo do zezłocenia skórki na cieście.
Posypałam kiełkami i podałam dodatkowo kulki jarzębiny dla smakoszy.

Smacznego.
Pomysł własny.

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger