Kasza bulgur to najstarsza kasza świata i najzdrowsza, fasola Mung ma całe pokłady dobroci w sobie, do tego warzywka i trochę mięska.
Polecam serdecznie taki obiadek.
Składniki:
- 650 g biodrówki
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 cebule
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 duża papryka czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 6 pieczarek brązowych
- 1/2 papryczki chili
- 10 cm białej części pora
- głąb z brokuła
- 200 g brukselki
- 1/3 szklanki fasoli Mung
- 1/3 szklanki kaszy bulgur
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka suszonej szałwii ananasowej
- 1 łyżeczka suszonej natki
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 2 litry bulionu wołowo-drobiowego
W rondlu rozgrzałam masło i olej i obsmażyłam na nich mięso aż było złociste.
Wyjęłam mięso z rondla i ponownie rozgrzałam w nim masło i olej.
Smażyłam po kolei posiekaną cebulę, czosnek, pora pokrojonego w pół plasterki, pokrojone w plastry pieczarki, papryki pokrojone w paski, głąb brokuła pokrojony w plasterki a na końcu brukselkę.
Przesmażałam jakieś 5-8 minut a potem wszystko wylądowało w szybkowarze, czyli mięso, przesmażone warzywa, kasza, fasola oraz wszystkie przyprawy.
Zalałam zawartość kociołka 2 litrami bulionu.
Zamknęłam szybkowar i na najwyższej mocy gotowałam 10 minut.
Danie można gotować bez szybkowara i będzie to trwało znacznie dłużej czyli do miękkości mięsa.
Smacznego.
Przepis własny.
2 komentarze
ciekawy miszmasz:)
OdpowiedzUsuńI pyszny.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.