Dżem robi się w Malezji i jest przepyszny.
Sceptycznie podchodziłam do jego zrobienia a niepotrzebnie bo po schłodzeniu smakuje wybornie.
Dżem przygotowałam w ramach wydarzenia "Wspólne gotowanie z formułą - Malezja"
Wydarzenie utworzyła Daria a pyszne dania same się nasuwają na kolejny etap Formuły 1.
Składniki:
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 160 ml mleka kokosowego
- szczypta soli
Przygotowanie dania:
- Do garnka wlałam wodę i pozostawiłam aby się zagotowała.
- Do miski - takiej aby można ją było postawić na garnku - wbiłam jaja, dodałam cukier oraz mleko kokosowe i szczyptę soli.
- Wymieszałam wszystko i miskę umieściłam na garnku z gotującą wodą.
- Teraz delikatnie mieszałam aż masa zgęstniała a trwało to u mnie 30 minut.
- Zdjąć miskę z garnka i mieszając doprowadzić aż dżem przestygnie.
- Przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia.
- Z bułką maślaną smakuje wybornie.
6 komentarze
ciekawie, pierwszy raz dziwę taki dżem:)
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie to nie będzie ostatni wtedy, jest wyborny.
Usuńpiękny kolor, aż mnie ciekawi jak smakuje...
OdpowiedzUsuńWybornie, spróbuj koniecznie.
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńPodoba się?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.