W piwnicy znalazłam słoik z duszonymi na maśle opieńkami które znalazły swoje zastosowanie w tym samym garnku.
Możecie użyć innych grzybów ale wcześniej uduście je na maśle.
Zaczynamy gotowanie.
Składniki:
- 1/2 główki białej kapusty
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 300 g kapusty kiszonej
- 300 g brukselki
- 250 ml bulionu na żeberkach
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki suszu z opieniek
- 2 łyżki suszu z kani
- 2 łyżki sosu worcestershire
- 250 g opieniek uduszonych w maśle lub innych grzybów
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka ziela kocanki
- 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
- kilka plastrów boczku wędzonego
- 1/2 szklanki wody
- 1 liść laurowy
- pieprz mielony
Dodałam także do tego garnka bulion, przecier, grzyby i wszystkie przyprawy.
Przykryłam garnek i dusiłam ok. 30 minut.
Kapustę kiszoną pokroiłam drobno i zalałam 1/2 szklanki wody, włożyłam liść laurowy oraz dodałam pieprz i gotowałam ok. 30 minut na bardzo małym ogniu pod przykryciem.
Po tym czasie dodałam kapustę kiszoną do garnka z innymi kapustami i wymieszałam.
Gotowałam do miękkości czyli jeszcze ok. 30 minut.
Na suchej patelni usmażyłam boczek pokrojony w dużą kostkę i już na talerzu posypałam kapustę.
Smacznego.
Przepis własny.
1 komentarze
pycha:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.