czwartek, 27 marca 2014

Kapuściany mix duszony z grzybami

Zdarzyło się tak że w lodówce zostało po trochu z każdego rodzaju kapusty i wpadłam na pomysł aby je wszystkie udusić razem w jednym garnku.
W piwnicy znalazłam słoik z duszonymi na maśle opieńkami które znalazły swoje zastosowanie w tym samym garnku.
Możecie użyć innych grzybów ale wcześniej uduście je na maśle.
Zaczynamy gotowanie.
                  Składniki:
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 300 g brukselki
  • 250 ml bulionu na żeberkach
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki suszu z opieniek
  • 2 łyżki suszu z kani
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  • 250 g opieniek uduszonych w maśle lub innych grzybów
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka ziela kocanki
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • kilka plastrów boczku wędzonego
                Do duszenia kapusty kiszonej:
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 liść laurowy
  • pieprz mielony
Kapustę białą, pekińską i brukselkę poszatkowałam i przełożyłam do garnka.
Dodałam także do tego garnka bulion, przecier, grzyby i wszystkie przyprawy.
Przykryłam garnek i dusiłam ok. 30 minut.
Kapustę kiszoną pokroiłam drobno i zalałam 1/2 szklanki wody, włożyłam liść laurowy oraz dodałam pieprz i gotowałam ok. 30 minut na bardzo małym ogniu pod przykryciem.
Po tym czasie dodałam kapustę kiszoną do garnka z innymi kapustami i wymieszałam.
Gotowałam do miękkości czyli jeszcze ok. 30 minut.
Na suchej patelni usmażyłam boczek pokrojony w dużą kostkę i już na talerzu posypałam kapustę.
Smacznego.
Przepis własny.

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger