niedziela, 2 marca 2014

Jabłecznik z połówkami jabłek i serkiem waniliowym

Bardzo zjawiskowy jabłecznik.
Smakuje wybornie, ciasto jest bardzo plastyczne i pięknie się rozwałkowuje.
W całym domu pachnie cynamonem i wanilią.
Jabłecznik z połówkami jabłek.

Składniki: blaszka 25 x 36 cm
  • 3 szklanki mąki pszennej T 650
  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g waniliowego serka - użyłam Jogo
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 6 równej wielkości jabłek
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie ciasta:
  • Mąkę i cukier puder przesiałam, dodałam proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, szczyptę soli i całość wymieszałam.
  • Następnie dodałam serek waniliowy i wymieszałam łyżką.
  • Na koniec dołożyłam masło, posiekałam nożem, a potem całość zagniotłam.
  • Podzieliłam ciasto na dwie części i każdą rozwałkowałam na wielkość formy.
  • Pierwszą część przełożyłam na dno blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Jabłka obrałam, przecięłam na pół i wydrążyłam gniazda nasienne. Ułożyłam je na cieście obok siebie, zaokrągloną częścią do góry.
  • Jabłka oprószyłam cynamonem.
  • Na koniec jabłka przykryłam drugą częścią rozwałkowanego ciasta, delikatnie dociskając ciasto do dna między jabłkami i na brzegach.
  • Jabłecznik piekłam w 180 C przez około 45-50 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu posypałam obficie cukrem pudrem.
Smacznego.
Inspiracja tutaj [ klik ]

10 komentarze

  1. pysznie wygląda twoje ciacho:) częstuję sie do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robię bardzo podobne : większa ilość składników na dużą blachę z piekarnika :-)
    Jest świetne ! Zimą najbardziej smakuje z renetą, a latem z papierówkami !
    Pozdrawiam Dorotko.
    http://magnolia-rozmaryn.blogspot.com/2013_07_01_archive.html

    OdpowiedzUsuń
  3. wszystko mam ,tylko serka w domu niet ...jak kupię to poczynię pyszne ciasto ;)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy zamiast serka moze byc smietana pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka gęsta jak serek homogenizowany tak, pozdrawiam i niech smakuje.
      Ciasto będzie miało inna kruchość ale będzie ok.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger