Smakuje wybornie, ciasto jest bardzo plastyczne i pięknie się rozwałkowuje.
W całym domu pachnie cynamonem i wanilią.
Jabłecznik z połówkami jabłek.
Składniki: blaszka 25 x 36 cm
Inspiracja tutaj [ klik ]
- 3 szklanki mąki pszennej T 650
- 200 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 200 g waniliowego serka - użyłam Jogo
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 6 równej wielkości jabłek
- cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta:
- Mąkę i cukier puder przesiałam, dodałam proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, szczyptę soli i całość wymieszałam.
- Następnie dodałam serek waniliowy i wymieszałam łyżką.
- Na koniec dołożyłam masło, posiekałam nożem, a potem całość zagniotłam.
- Podzieliłam ciasto na dwie części i każdą rozwałkowałam na wielkość formy.
- Pierwszą część przełożyłam na dno blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jabłka obrałam, przecięłam na pół i wydrążyłam gniazda nasienne. Ułożyłam je na cieście obok siebie, zaokrągloną częścią do góry.
- Jabłka oprószyłam cynamonem.
- Na koniec jabłka przykryłam drugą częścią rozwałkowanego ciasta, delikatnie dociskając ciasto do dna między jabłkami i na brzegach.
- Jabłecznik piekłam w 180 C przez około 45-50 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu posypałam obficie cukrem pudrem.
Inspiracja tutaj [ klik ]
10 komentarze
świetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńpysznie wygląda twoje ciacho:) częstuję sie do kawki:)
OdpowiedzUsuńAleż bardzo proszę.
UsuńJa robię bardzo podobne : większa ilość składników na dużą blachę z piekarnika :-)
OdpowiedzUsuńJest świetne ! Zimą najbardziej smakuje z renetą, a latem z papierówkami !
Pozdrawiam Dorotko.
http://magnolia-rozmaryn.blogspot.com/2013_07_01_archive.html
O tak, papierówki będą najlepsze .
Usuńwszystko mam ,tylko serka w domu niet ...jak kupię to poczynię pyszne ciasto ;)))
OdpowiedzUsuńlila koniecznie poczyń a nie pożałujesz.
UsuńCzy zamiast serka moze byc smietana pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTaka gęsta jak serek homogenizowany tak, pozdrawiam i niech smakuje.
UsuńCiasto będzie miało inna kruchość ale będzie ok.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.