Nadeszło też wyczekiwane zaproszenie od Amber do Marcowej Piekarni.
Tym razem temat wypieku francuski chleb Fougasse wybrała Magda Konwaliowa.
Fougasse to francuski odpowiednik włoskiego chlebka zwanego focaccią.
Chlebki w kształcie listków popularne są głównie w rejonach Prowansji.
Można je wypiekać z przeróżnymi dodatkami, ziołami, kaparami, czy suszonymi pomidorami.
Nasz chlebek to wersja Mistrza J. Hamelmana z książki " Chleb ".
Zaprzyjaźniłam się już z chlebem i będzie on gościł na naszym stole.
Zapraszam na Fougasse z oliwkami.
Przepis J. Hamelmana z książki "Chleb".
Składniki na 2 chlebki z kształcie liści:
Pâte fermentée - Zaczyn
- 122 g mąki chlebowej T 750
- 79 g wody
- 3 g soli
- szczypta drożdży
Przygotowanie zaczynu:
Ciasto właściwe :
- Połączyłam drożdże z wodą, dodałam mąkę i mieszałam do osiągnięcia gładkiego ciasta.
- Zaczyn powinien mieć konsystencję gotowego ciasta na chleb.
- Przykryłam miskę folią spożywczą i odstawiłam na 12 - 16 godzin w temperaturze około 21 C.
- Dojrzały zaczyn będzie wyrośnięty i zacznie się w środku lekko zapadać.
Ciasto właściwe :
- 320 g mąki chlebowej T 750
- 48 g mąki pszennej razowej - miałam pszenną graham T 1850
- 255 g wody
- 6 g soli
- 3 g drożdży instant
- 26 g - 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 40 g - 1/4 szklanki oliwek nicejskich
- całość pâte fermentée - zaczyn
- sól morska do posypania
- kilka dodatkowych połówek oliwek
Przygotowanie chleba:
Razem ze mną chlebki wypiekali znakomici Piekarze:
Aciri Bajkorada
Aga W sezonie
Amber Kuchennymidrzwiami.pl
Ania Jswm
AniaW Magnolia i rozmaryn
Ankawell Życie od kuchni
Alucha Nie -ład mAlutki
Arnika Arnikowa kuchnia
Asia Asia’s White Kitchen
Beata Stare gary
Bożena Smakowe kubki
Czekoladka Z miłości do słodkości
Dorota Moje małe czarowanie
Dorota Ugotujmy to
Ela W poszukiwaniu slow life
Gosia Co do jedzenia
Kamila Ogrody Babilonu
Łucja Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Małgosia Akacjowy blog
Magda Konwalie w kuchni
Marghe Po prostu Marghe
Marzena Zacisze kuchenne
Marcin H Grahamka,weka i kajzerka…
Mimbla Pierogi ruskie raz!
Olimpia Pomysłowe pieczenie
Renata Forks’n'Canvas
Wisła Zapach chleba
Żabka Healthy Craving
- Włożyłam do miski wszystkie składniki oprócz pâte fermentée, oliwek i oliwy.
- Mieszałam całość mikserem 3 minuty, aby składniki się połączyły.
- Podczas mieszania dodawałam partiami zaczyn.
- W razie potrzeby skorygować hydrację, dolewając nieco wody.
- Po wymieszaniu składników ciasto powinno mieć średnią konsystencję.
- Włączyłam maksymalną prędkość miksera i dodawałam oliwę.
- Mieszałam 5-6 minut, aby rozwinąć siatkę glutenową.
- Dodałam oliwki i mieszałam na pierwszej prędkości, tylko tyle, aby składniki były równomiernie rozmieszczone.
- Ciasto przykryłam i odstawić do fermentacji na 2 godziny.
- Po godzinie od rozpoczęcia fermentacji, ciasto wyjęłam z miski na obsypany mąką blat, delikatnie rozciągnęłam i złożyć na trzy, obróciłam o 90 stopni znów złożyłam na trzy.
- Po 2 godzinach ciasto podzieliłam na pół, lekko zaokrągliłam, położyłam złączeniem do dołu na posypanej mąką powierzchni i przykryłam folią spożywczą.
- Odstawiłam na 20 minut po czym rozwałkowałam tak , aby przybrało owalny kształt.
- Przykryłam i odstawić na godzinę w temperaturze około 24 C.
- Kiedy ciasto wyrosło, delikatnie je rozciągnęłam, mniej więcej o połowę.
- Uformowałam wydłużony trójkąt o wysokości równej półtorej długości podstawy, a następnie nacięłam tak jak liść ma nerwy.
- Jeszcze bardziej rozciągnęłam ciasto, aby nacięcia się otworzyły i powciskałam w ciasto połówki oliwek nacięciem do góry i lekko posmarowałam oliwą.
- Posypałam także chlebki odrobiną morskiej soli.
- Przełożyłam chlebki na matę silikonową ułożoną na blaszce do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzałam do temperatury 230 C, naparowałam go umieszczając na dole naczynie z gorącą wodą.
- Piekłam 20 minut aż fougasse były rumiane i chrupiące, ale nadal miękkie w środku.
- Podałam od razu do roladek z indyka a na drugi dzień jedliśmy z zupą jogurtową po indyjsku [ klik ] i to było niebo w gębie.
- Polecam serdecznie wszystkim zjadaczom pysznych chlebów.
Razem ze mną chlebki wypiekali znakomici Piekarze:
Aciri Bajkorada
Aga W sezonie
Amber Kuchennymidrzwiami.pl
Ania Jswm
AniaW Magnolia i rozmaryn
Ankawell Życie od kuchni
Alucha Nie -ład mAlutki
Arnika Arnikowa kuchnia
Asia Asia’s White Kitchen
Beata Stare gary
Bożena Smakowe kubki
Czekoladka Z miłości do słodkości
Dorota Moje małe czarowanie
Dorota Ugotujmy to
Ela W poszukiwaniu slow life
Gosia Co do jedzenia
Kamila Ogrody Babilonu
Łucja Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Małgosia Akacjowy blog
Magda Konwalie w kuchni
Marghe Po prostu Marghe
Marzena Zacisze kuchenne
Marcin H Grahamka,weka i kajzerka…
Mimbla Pierogi ruskie raz!
Olimpia Pomysłowe pieczenie
Renata Forks’n'Canvas
Wisła Zapach chleba
Żabka Healthy Craving
42 komentarze
Piękne chlebki!
OdpowiedzUsuńDziękuję za Twój udział.
P.S.
Ale mieliśmy publikować o 20-tej...
Miałam ustawiony czas publikacji na 20-tą a jak się opublikowało nie wiem bo nie sprawdziałam.
UsuńA co było nie tak?
Dzięki wielkie za pieczenie.
PIĘKNE! Dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńI ja pięknie dziękuję.
UsuńFajnie Ci się udały !
OdpowiedzUsuńMiło było piec wspólnie !
Pozdrawiam serdecznie.
Bardzo miło, dziękuję.
UsuńDorotko-piękne fougasse, miło było spotkać się z Toba w marcowej piekarni, pozdrawiam M.
OdpowiedzUsuńZ Wami również było miło się spotkać, do następnego.
UsuńWyszly ci jak malowane! Slicznie poutykane oliwki, glowe dam, ze kazda kladlas wlasna reka :) Dziekuje za wspolne pieczenie i do nastepnego. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMasz racje Malarko, każda wkładałam własna łapką. Dziękuje i ja.
UsuńBardzo ładne! trochę żałuję, że ja nie dodałam oliwek.
OdpowiedzUsuńDodasz następnym razem, dziękuję.
UsuńSmakowite! Miło było razem piec, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo miło, pozdrawiam.
UsuńAle zgrabne chlebki. Do następnego wspólnego pieczenia! pozdrawiam serdecznie, Ela
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Elu, do nastepnego.
UsuńIdealne! Dziękuję za wspólnie spędzony czas!
OdpowiedzUsuńDziękuje i ja.
UsuńŚlicznie ci się udały! Pozdrawiam i dzięki za wspólną zabawę
OdpowiedzUsuńZabawa była super, dziękuję.
UsuńBardzo lubię te oliwkowe kropeczki :) Niech nasze listki przywołają wiosnę!
OdpowiedzUsuńMoże im się uda, pozdrawiam Aga.
UsuńBardzo mnie zachwycifi ten chlebek i na pewno jeszcze nie jeden raz go upiekę
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Mnie tez zachwycił i juz piekłam dwa razy. Dziekuję.
UsuńPięknie upieczony! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
UsuńJakie piękne, misterne liście Ci wyszły:-) To Ty dopiero mistrzyni piekarnicza jesteś, bo jak widzę to 2 różne chlebki poczyniłaś:-)) Dorotko, dzięki za wspólny czas:-)
OdpowiedzUsuńChlebki sa takie same Marzenko, tylko dwa liście. Dziekuję za miłe słowa.
Usuńfajne fugaski :) Dziękuję za wspólne wypiekanie i do zobaczenia za miesiąc :)
OdpowiedzUsuńMiło że byłes z nami, za miesiąc tez sie spotkamy przy pieczeniu na pewno.
UsuńAch cieszę się, że je upiekłam i uszczęśliwiłam rodzinkę, dziękuję ponownie za wspólne pieczenie:-). Twoje są cudne!
OdpowiedzUsuńOlimpio fajnie że upiekłaś, moje znikneły za szybko i dlatego piekłam juz dwa razy.
UsuńDziękuję.
Pięknie wyszły:) Dziękuję za wspólne pieczenie;) Pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuńDzięki Magda, pozdrawiam.
UsuńCieszę się, że to przyjaźń na dłużej!:)
OdpowiedzUsuńA wiesz jak ja sie cieszę, dzięki Magda.
UsuńAleż wielkie upiekłaś . Wielkie i PIĘKNE !!!
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci za czas spędzony przy wspólnym pieczeniu.
Pozdrawiam serdecznie :)
Dziekuję i ja.
UsuńMuszę koniecznie spróbować go z tą zupą, bo wygląda niezwykle apetycznie :-) Dziękuję za wspólne pieczenie, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSpróbuj zupy indyjskiej a nie pożałujesz, dziekuje i ja.
UsuńBardzo zaciekawiła mnie ta zupa, o której wspominasz. Lecę zerknąć na przepis. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie. :)
Jeśli lubisz szpinak i soczewicę to na pewno polubisz zupę indyjska i zaprzyjaźnisz się z nią na dłużej.
UsuńDziękuję.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.