Przepis znalazłam gdzieś na Fb, autor nieznany albo nie podał imienia.
Polecam serdecznie bo jest tego godne aby je zrobić i szybciutko pożerać hi hi.
Składniki: ( keksówka 24 x 14 )
Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 115 g zimnego masła
- 1 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- starta skórka z 2 limonek
- 2/3 szklanki wyciśniętego soku z limonki - będzie 6 limonek do wyciśnięcia
- zielony barwnik - miałam w proszku i użyłam na czubku noża ( opcjonalnie )
- popping z amarantusa do posypania
Potem wkroiłam do miski zimne masło i wyrobiłam ciasto.
Trochę będzie to trwało ale postarać się trzeba aby było szybko, aby ciasto nadal po zagnieceniu było zimne.
Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylepiłam nim dno formy.
Ponakłuwałam ciasto widelcem i włożyłam do nagrzanego do 180 C piekarnika i piekłam 20 minut.
Teraz krem.
W misce wymieszałam mąkę z cukrem a następnie dodawałam po jednym jaju cały czas miksując.
Dodałam skórkę z limonek, sok oraz na czubku noża zielonego barwnika.
Wszystko dobrze zmiksowałam i wylałam na podpieczony spód.
Ponownie włożyłam ciasto do piekarnika i piekłam jeszcze 20 minut aż masa się ścięła.
Po wyjęciu i wystudzeniu posypałam ciasto poppingiem z amarantusa.
Najlepsze jest schłodzone w lodówce.
Smacznego.
Pomysł gdzieś z Fb.
7 komentarze
Piękny kolor kremu ,mimo barwnika- jak naturalny.Wyobrażam sobie lekki, kwaskowaty smak, na pewno pycha. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJest pyszne, a barwnika możesz nie dawać, nie ma przymusu, będzie lekko zielone.
UsuńMnie też zaintersowało to ciasto.
OdpowiedzUsuńWygląda wiosennie. Pięknie.
Pozdrawiam serdecznie:)
Zrób koniecznie.
UsuńUwielbiam wszystkie Twoje ciasta:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńale ma obłędny kolor to ciacho:) juz mi cieknie ślinka:D
OdpowiedzUsuńNo to do roboty.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.