Ja zrobiłam dwa bochenki, jeden z oliwkami a drugi z suszonymi pomidorami.
Wydarzenie " Wypiekanie na śniadanie"utworzyła Małgosia ze Smaki Alzacji a chleb piekliśmy według przepisu ze strony Bei.
Chleb jest puszysty i bardzo smakowity a mój dodatek oliwek i pomidorów jeszcze wzbogacił jego walory smakowe.
Zapraszam.
Francuski, wiejski chleb.
Składniki na zaczyn 270 g:
Składniki na zaczyn 270 g:
- 30 g zakwasu żytniego
- 140 g mąki pszennej T 650
- 10 g mąki żytniej T 720
- 90 g wody
- 800 g mąki pszennej T 650
- 50 g mąki żytniej T 720
- 450 g wody
- 1 łyżka soli
- 270 g zaczynu jw.
- 1/3 szklanki pokrojonych na połówki czarnych oliwek
- 5 - 6 pomidorów suszonych osączonych z zalewy
- Z tej ilości składników wychodzi ogromny, wiejski bochen.
- Aby otrzymać mniejszy można składniki podzielić na pół, pamiętając jednak, że do zakwaszenia zaczynu potrzebne jest zawsze nie mniej niż 2 łyżki zakwasu, 20-25 g.
- Składniki zaczynu wymieszałam, odstawiłam przykryte na 12 - 14 godzin w temperaturze pokojowej.
- Następnego dnia wymieszałam mąkę z wodą do całkowitego połączenia składników.
- Odstawiłam w przykrytej misce na ok. 1 godzinę.
- Dodałam sól, jeszcze raz krótko zagniotłam i połączyłam z zaczynem.
- Zagniatałam przez kilka minut.
- Podzieliłam ciasto na dwie części i do jednej dodałam pokrojone na połówki oliwki czarne, a do drugiej posiekane pomidory, osuszone na ręczniku papierowym.
- Zagniatałam aż warzywa rozeszły się równomiernie po cieście.
- Ciasto powinno odpoczywać przykryte ok. 2 do 2,5 godzin.
- W trakcie odpoczynku, kilkakrotnie w odstępach czasowych co ok. 60 minut ciasto odgazowywałam każdy bochenek osobno aby uzyskać gładką i równą powierzchnię.
- W tym celu rozpłaszczyłam kulę ciasta lekko uderzając w jego powierzchnię, następnie z każdej strony zawinęłam na szerokość ok. 1/3 płat ciasta do środka .
- W ten sposób napinamy dolną część, która potem będzie tworzyła wierzch bochenka.
- Uformowałam dwa małe bochenki, posługując się metodą zawijania jak wyżej, tak aby uzyskać gładką powierzchnię chleba, i włożyłam je delikatnie - zlepieniem do góry, do koszyków do wyrastania.
- Czas wyrastania ok. 2 do 2,5 godzin w temperaturze pokojowej.
- W chłodzie - 10°C, można ten czas przedłużyć do 8 godzin, w lodówce - ok. 6°C, do 18 godzin.
- Przed włożeniem do pieca zalecana jest próba, czy chleb jest dobrze wyrośnięty.
- Kiedy po naciśnięciu palcem ciasto wraca natychmiast do pierwotnego kształtu jest jeszcze za wcześnie; gdy potrzebuje trochę czasu zanim wyrówna się jego powierzchnia jest gotowe do pieczenia.
- Chleb wyjęłam, delikatnie odwróciłam wprost na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, kilkakrotnie chlebki nacięłam.
- Piekłam w lekko naparowanym piekarniku - czyli na dno piekarnika wstawiłam naczynie z wodą - w temperaturze 240°C ok. 35 - 45 minut.
- Studziłam chlebki na kratkach.
21 komentarze
też właśnie robię podejście do chleba z suszonymi pomidorami:) dzięki za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńI mnie było miło.Spróbuj koniecznie z pomidorami, pycha.
UsuńPiękne dwa bochenki! Także myślałam o dodaniu suszonych pomidorków ale niestety wszystkie zjadłam...to nic następnym razem. A jak smakuje z dodatkami? :) Dzięki za kolejne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńZ dodatkami jest bardziej wyrazisty smak i pyszny!
UsuńDziekuje Monia za wspólny czas.
piękny bochenek
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twoja wzbogacona wersja :)
OdpowiedzUsuńDziękuje .
UsuńPiękne bochny i super dodatki ! Pachnie Prowansją !
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas przy piekarniku, do następnego :-)
Oj pachnie pachnie, dziękuje i ja.
Usuńdziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńIza, wielkie dzięki.
UsuńDziękuję za wspólny wypiek :)
OdpowiedzUsuńDzięki Małgoś.
UsuńMusiały wspaniale smakować z dodatkami :) chętnie bym zjadła po kromeczce Twoich chlebków :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się , dzięki Łucja.
UsuńŚwietny chlebek, następnym razem też muszę spróbować z pomidorami :)
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne wypiekanie i do następnego!
Koniecznie spróbuj.
UsuńWspaniały chlebuś :), dziękuje za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie.
Usuńpotwierdzam - sprawdzone jest fantastyczny
OdpowiedzUsuńFajnie że tez go lubisz, dzięki za odwiedziny.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.