Przepis znalazłam u Doroty [ klik ] i serdecznie polecam.
Zobaczcie też jak Dorota radzi uniknąć zakalca [ klik ]
Składniki: ( keksówka 26 x 12 )
- 240 g serka kremowego lekko słonego - ja użyłam Cremella Jogo ale może być także typu Philadelphia
- 170 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4 duże jaja
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło utarłam z cukrem na puszystą masę.
Potem dodałam serek na dwa razy cały czas ucierając.
Jak masa była jednolita dodawałam po jednym jaju cały czas ucierając.
Teraz dodałam ekstrakt z wanilii i dobrze zmiksowałam.
Na koniec dodałam mąkę z proszkiem i wymieszałam ale już nie mikserem tylko łopatką do połączenia składników.
Keksówkę wysmarowałam masłem i oprószyłam mąką i przelałam do niej ciasto.
Piekłam babkę 60 minut w temperaturze 160 C lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu przez 10 minut babka została w keksówce a potem wyjęłam ją i studziłam na kratce a na koniec polałam lukrem.
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
Lukrem polałam zimną już babkę.
Smacznego.
Inspiracja Moje Wypieki.
8 komentarze
Uwielbiam babki ale nie piaskowe bo za suche.Pozdrowienia.
OdpowiedzUsuńGdy dzień jest Pochmurny, deszczowy , Brakuje Ci słońca Na niebie pamiętaj , Że ja zawsze i wszędzie Schowany mam uśmiech ❤ DLA CIEBIE ❤
OdpowiedzUsuńMmm, pysznie wygląda :) Też już się do niej od jakiegoś czasu przymierzam :)
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie.
UsuńAgatko to nie jest babka piaskowa i jest dość wilgotna, polecam.Milego.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńLubię piec różniaste babki i babeczki, więc z przyjemnością wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńZachęcam bo jest tego warta.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.