Podałam je z sosem jogurtowym który tu pasował wyśmienicie.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 120 g masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- ok. 300 ml piwa
- 1 biała duża cebula
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 papryka czerwona
- 2 jaja ugotowane na twardo
- 200 g zielonych oliwek
- 1 pomidor
- 2 łyżki kiełków mieszanki chińskiej
- 1 łyżka suszonej natki
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- suszona bazylia
- gałka muszkatołowa
- mielona słodka papryka
- oregano
- 2 ząbki czosnku
- odrobina mleka
- żółtko
Mąkę posiekałam z masłem, potem dodałam żółtka i sól, przemieszałam.
Teraz stopniowo dolewałam piwa i wyrabiałam elastyczne ciasto.
Ciasto odstawiłam pod przykryciem na godzinę aby odpoczęło.
W tym czasie zrobiłam farsz.
Cebulę, paprykę, ugotowane jajka, pomidora pokroiłam w kostkę.
Cebulę podsmażyłam na rozgrzanym oleju, dodałam mięso mielone, wymieszałam i dusiłam 15 minut.
Doprawiłam solą, pieprzem a potem dodałam paprykę i pomidora pokrojone w kostkę.
Dusiłam do miękkości.
Zdjęłam z ognia i dodałam posiekane jaja oraz oliwki pokrojone w kostkę.
Dodałam na koniec szczyptę gałki muszkatołowej, po pół łyżeczki oregano, bazylii i papryki słodkiej a na koniec posiekałam drobniutko czosnek i dodałam do farszu, dodałam także kiełki i natkę.
Wszystko wymieszałam i zostawiłam do całkowitego wystudzenia.
Ciasto po odpoczynku rozwałkowałam na placek grubości 2 mm i wykrawałam z niego kółka ok. 15 cm średnicy i nakładałam na nie po łyżeczce farszu i zlepiałam dokładnie brzegi z falbanką.
Pierogi układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowałam żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka.
Piekłam empanadas 40 minut w temperaturze 180 C.
Sos jogurtowy:
- 400 ml jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- 1 łyżka posiekanej bazylii czerwonej
- 1 łyżka posiekanej melisy
Pierożki empanadas podałam z sosem jogurtowym.
Smacznego.
Inspiracja PP nr 11/2013
1 komentarze
Tylko smacznie jeść i smakować.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.