W daniu wykorzystałam Nestea Zimowa Śliwka gdyż w połączeniu z przyprawami tworzy sos idealnie podkreślający smak mięsa, nadaje mu subtelny i delikatny smak.
Do tego sałatka z cykorii czerwonej i smażone z ziołami ziemniaki i rozkosz dla zmysłów na talerzu.
Zapraszam na pyszne danie.
Składniki:
- 300 g wołowiny środkowej bez kości
- olej ryżowy do smażenia
- 50 ml wytrawnego wina czerwonego
- 2 ziarnka jałowca
- gałązka rozmarynu
Do miseczki wlałam wino, włożyłam rozgniecione kulki jałowca oraz pociętą gałązkę rozmarynu a potem plastry mięsa.
Mięso w marynacie odstawiłam na całą noc w chłodne miejsce.
Na godzinę przed smażeniem wyjęłam mięso z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej.
Sos śliwkowy:
- 300 ml Nestea Zimowa Śliwka
- 4 ziarnka jałowca
- 2 liście laurowe
- 1 suszona papryczka chili
- gałązka szałwii czerwonej
- 1/2 szklanki śliwek suszonych
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka wody
Płyn w tym czasie lekko odparował.
Przecedziłam wtedy sos i ponownie włożyłam do płynu ugotowane śliwki.
Płyn razem ze śliwkami zmiksowałam na jednolitą papkę.
Dodałam wówczas sól, pieprz i wędzona paprykę, wymieszałam i zagotowałam.
Mąkę rozprowadziłam łyżką wody i wlałam do sosu, zagotowałam i gotowe.
Sałatka z czerwonej cykorii:
- 2 czerwone cykorie + jedna do podania jako miseczki
- 1/2 jabłka Golden Delicius
- 1/2 pomarańczy
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka musztardy ostrej
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól
- pieprz
Z pomarańczy zdjęłam skórkę a potem zrobiłam fileciki.
Jabłko wraz ze skórką pokroiłam w paseczki.
Wymieszałam wszystkie składniki.
Składniki sosu wymieszałam w słoiczku i polałam sałatkę na 15 minut przed podaniem, posypałam orzechami.
Podałam ją na liściach cykorii.
Smażone ziemniaki:
- 6 średnich ziemniaków
- sól
- garść tymianku cytrynowego
- olej ryżowy do smażenia
W garnku zagotowałam wodę i blanszowałam ziemniaki 5 minut.
Potem odcedziłam na sicie.
Na patelni rozgrzałam olej i włożyłam na nią ziemniaki.
Posypałam ziemniaki solą i posiekanym tymiankiem cytrynowym i smażyłam aż się pięknie zrumieniły.
W tym samym czasie wyjęłam steki z marynaty i osuszyłam na ręczniku papierowym.
Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam steki - ja po 3 minuty z każdej strony - a Wy jak lubicie.
Podałam steki ze smażonymi ziemniakami, sałatką z cykorii oraz z sosem ze śliwki suszonej.
Smacznego.
Przepis dla potrzeb Nestea Zimowa Śliwka.
1 komentarze
smaczny pomysł:D
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.